Virtus, ritmus és lóerők a Kinizsi-várban


2023.07.12 - Balatonica
lovas szobor

Az 1479-es kenyérmezei csatában Báthory István erdélyi vajda mellett Kinizsi Pál főkapitány ütközött meg az Isza bég vezette oszmán seregekkel. A győzelmünk végül Kinizsinek az érdeme lett, erre is emlékeznek a Nagyvázsonyban tartott zenei programokkal és lovas bemutatókkal július 19-23. között.




A lovas és népzenei hagyományőrző rendezvényen több napon át tartó katonai bemutatók és örömzenélés várja mindazokat, akik a legjobb formájában szeretnék látni a nemrég felújított nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Kenyérmező ugyan Dél-Erdélyben van, ám az ott győzedelmeskedő Kinizsi Pálra, Mátyás király rettenthetetlen hadvezérére egykori lakóhelyén, Nagyvázsonyban is autentikus díszletek között emlékezhetünk.

A zenei fellépők között biztosan ott lesz Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, a Magyar Banda, Steve Savanya, a Misztrál, a Bokros Trió és Borbély Mihály, Kertész Ákos, a Balkan Union, a Tabulatúra, a Hungaricus, a Musica Historica és Erdal Salikoglu. A szomszédos nemzetiségek közös ünneplése úgyszintén a kenyérmezei csatára való utalás, hiszen ott híresült el a szlogen, miszerint magyar, székely, szász és oláh együt védelmezte a közös hazát.

A több napos váradalomban vásár és kézműveskedés, gyermekjátszó, hagyományőrzők csatajelenetek, kiállítások, túravezetés, zenés felvonulás, dudások, tekerősök is várják az érdeklődőket. A programok helyszínei: Kinizsi Vár, Postamúzeum, Igasló Központ, Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a vár körüli kis utcák, terek, zegzúgok. A családosoknak lesz kedvezményes belépő, illetve 3 napos és esti jegyeket is lehet váltani.

 

 

Forrás: funzine.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁTADTÁK A KIPOFOZOTT KINIZSI-VÁRAT NAGYVÁZSONYBAN

>> ÉLMÉNYKÖR A BALATON-FELVIDÉKEN