Vegán étrend: kinek jó, kinek nem?


2022.10.26 - Balatonica
avokádó banán paradicsom pirítósok

Futó trend vagy hasznos és időszerű szemléletváltás? Mindannyian hallottunk a vegán konyháról és életfilozófiáról, de kevesen tudjuk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. Összeszedtük a legfontosabb érveket mindkét oldalon.




A TEDX Balaton nyári kiadásában az egyik előadó, Árvai Anita őszintén beszélt betegségről és gyógyulásról, kiemelvén a vegán étrendre való átállást, mint kulcstényezőt súlyos betegsége leküzdésében. A Veganeeta Home alapítója egyike azon sokaknak, akik teljes életmódváltáson mentek keresztül egy egészségesebb élet és talán egy empatikusabb világ reményében. A veganizmus ugyanis nem csak az állati eredetű termékek fogyasztásának mellőzését jelenti, hanem teljes mértékben elutasítja az érezni képes állatok árucikké degradálását, amely megnyilvánul például a ruházkodás vagy a háztartási termékek szelektálásában is. Nemsokára rákanyarodunk az ünnepi előkészületekre, készüljünk mi is tudatosabban. Kezdésnek vizsgáljuk meg, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a vegán életmód.

 

 

Vegán: kinek jó?

> Egyre több tanulmány igazolja vissza, hogy a vegán étrend valóban csökkentheti bizonyos gyakori betegségek és kóros állapotok, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát

A korlátozott étrend segíthet leadni a felesleges kilókat. A kevesebb telített zsír és a magas kalóriatartalmú hozzávalók, például a sajtok elhagyása értelemszerűen oda vezet, hogy az étrend összességében kímélőbb lesz, és segít a fogyásban.

> Természetesen az állatoknak is jobb így. Csökken a nagyüzemi állattartás, az állatkínzások, a vágóhidak száma.

Vegán: kinek nem jó?

Gyakori érv, hogy sokba kerül. Elsősorban azért, mert nehéz minden szükséges tápanyaghoz gyümölcsökből és zöldségekből hozzájutni, ráadásul ezeket sem mindenki eheti végtelen mennyiségben. A növényi eredetű élelmiszerekből nehezen bevihető kalcium, B12 vitamin és az omega-3 zsírsavak pótlása táplálékkiegészítőkkel sokaknak nem megfizethető opció.

Egészségi állapotunktól függően az orvos ellenjavallhatja a tisztán növényi eredetű étrendet. Csontritkulás vagy egyéb csontbetegségek esetén például rendszerint lebeszélnek a káciumban szegény vegán konyháról.

Különös érv, mégis van benne igazság: a társasági életünknek nem feltétlenül tesz jót, ha átállunk vegánra. A nagyvárosokon kívül továbbra is nagyon kevés beülős hely kínál vegán fogásokat, de még az otthoni vendéglátásnál is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne váljunk azonnal a társaság fekete bárányává. Ugyanakkor ezen a téren jelentős változások tanúi leszünk a közeljövőben. 

 

Forrás: VerywellFIT, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!

>> OLDJUK MEG EGYÜTT A BALATON JÖVŐJÉT AZ ELSŐ TEDXBALATON KONFERENCIÁN