Oldjuk meg együtt a Balaton jövőjét az első TEDxBalaton konferencián


2022.09.01 - Balatonica
Oldjuk meg együtt a Balaton jövőjét az első TEDxBalaton konferencián

Szeptember második hétvégéjén Balatonfüred a kreatív tudásmegosztás és a szabad ötletelés terepévé lép elő, miszerint a hosszas előkészítés után idén először megrendezett TEDxBalaton házigazdájaként mutatkozik be. A rendezvény a megszokott TED-előadások mellett gasztronómiai és kulturális kísérőprogramokkal is készül.




A világhírű TED (technology, entertainment, design) konferenciákat 1984 óta szervezik világszerte, a non-profit Sapling Foundation finanszírozásában. Valamelyest a Mindentudás Egyeteméhez hasonlítható kezdeményezés az „ideas worth spreading” szlogennel robbant be, azaz olyan gondolatokat vártak az alapítók, amelyeket érdemes az előadótermeken kívül is terjeszteni. A 18 percesnél nem hosszabb előadásokat élő közönség előtt rögzítik és hamarosan mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszik a honlapjukon és videómegosztókon.

A TEDx rendezvénysorozat ehhez képest annyiban tér el, hogy a szervezést átengedik helyi közösségeknek, akik előzetesen sikerrel pályáztak a licencért. A szeptember 10-i balatoni kiadásért Sághy Krisztina és Végvári Imre szervezők felelnek, őket segítette egy szakértő zsűri az előadói névsor összeállításában. A beharangozó szerint olyan helyi témák kerülnek terítékre, mint a vízimentők mindennapjai, a vegán étrend bevezetése az éttermekbe, az amatőr hajóépítés, a tiszta víz feltételei, a tihanyi bencések értékmentő szerepe, a balatoni legendák ereje, vagy a tó ökoszisztémájának mélyebb megértése. 

A kiemelt előadások között aktuális jelenségeket kitárgyaló pódiumbeszélgetések, helyi ízekből összegyúrt minibár és gasztró piknik, valamint Fortepan strandfotó kiállítás is várja a vendégeket. A helyszín a balatonfüredi Szabadidő és Konferenciaközpont. A programot a Veszprém-Balaton EKF 2023 programiroda is támogatja. 

A programokról és az előadókról bővebb infó a TEDxBalaton honlapján olvasható.