Védeni kell a fecskéket. Mitől is?


2023.02.08 - Balatonica
fecske faágon

Mit tudunk a fecskékről? Az Antarktisz kivételével minden kontinensen találkozhatunk velük. Jellegzetes fészket raknak sárból, gyakran az ereszcsatorna alá. Fordulékonyan repdesnek, rovarokra vadásznak. Költöző madarak, fogságban nem is szaporodnak. És ehhez vegyük most hozzá, hogy magyarországi állományuk a felére csökkent.




Még javában zajlik a Nagy Téli Madárles, miközben a tavasz közeledtével csakhamar rákanyarodunk a fecskevédelem szempontjából létfontosságú időszakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adott ki figyelemfelhívó közleményt, hogy a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van a kiemelt fecskevédelmi szezonban.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól. Miért is? Mert egyre kevesebb helyen tudnak fészkelni, alig találnak sarat, és egyik táplálékukat, a szúnyogokat is kiirtjuk előlük. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat.

 

A Nomadland című film fecskés jelenete

 

Az egyesület emlékeztetett arra, hogy a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek és a denevéreknek. Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése. A hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

Mint írják, az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segítheti a lakosság.

 

Forrás: MME / Wikipedia, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LESSÜK MEG A KERTEK, PARKOK MADARAIT!

>> MIÉRT LÖVIK KI A KÁRÓKATONÁKAT?