Lessük meg a kertek, parkok madarait!


2022.12.28 - Balatonica
három kismadár kültéri etetőben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívására december 28-án országos nagy madárles veszi kezdetét. A február végéig tartó számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon vagy jegyzetfüzet. Ismertetjük a részleteket!




MIKOR

A Nagy Téli Madárles december 28-án kezdődik és február 28-ig tart. Akkor legértékesebb az adatod, ha minél több héten, hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon tudod elvégezni a számlálást, de az adatokat akkor is felhasználják, ha csak egy alkalommal tudsz részt venni a megfigyelésben. Fontos, hogy két megfigyelés között elteljen közel egy hét. Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezd a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Fontos az is, hogy az időjárás is megfelelő legyen, ne legyen erős szél és zavaró intenzitású esőzés vagy havazás. Nem baj, ha emiatt kimarad egy számlálás, vagy pár nappal későbbre csúszik.

HOL

A Nagy Téli Madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén végezzük. Ennek megfelelően olyan helyet válassz, ahol egy madáretető vagy valamilyen természetes táplálkozóhely van, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos az is, hogy legyen egy kényelmes megfigyelő helyed, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetőséged lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztottad a megfigyelés helyét (ahol ülsz vagy állsz), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezd a megfigyeléseket. 

MELY MADARAKAT

Soroljuk a megfigyelésben részt vevő, mifelénk honos madárfajokat: széncinege, kék cinege, barátcinege, fenyvescinege, őszapó, zöldike, meggyvágó, tengelic, csíz, süvöltő, házi veréb, mezei veréb, erdei pinty, fekete rigó, kenderike, csuszka, nagy fakopáncs, balkáni fakopáncs, balkáni gerle, fenyőrigó, karvaly, szarka, vetési varjú, szajkó.

HOGYAN

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében bárki számára letölthetővé vált a Turdus nevű mobiltelefonos app. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták, de az új modulok bevezetésével bővíthetővé vált a felhasználók száma. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, segít tartani a megfigyeléshez szükséges 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is. Aki nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letöltheti a honlapon található adatlapot is, azonban az ide rögzített adatokat még utóbb fel kell töltenie az internetes adatbázisba.

 

Forrás: hirbalaton / MME, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MENTI A SASOKAT

>> SOSEM LÁTOTT MADÁR KERÜLT LENCSEVÉGRE