Életigenlő dokufilmek, amikből töltekezhetünk


2022.11.15 - Balatonica
apa fiával a nyakában

A napokban zajlanak a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (részben online) vetítései. Ennek apropóján három olyan nemrég bemutatott dokumentumfilmet ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek valahogy mind az élet ünnepléséről szólnak, habár nagyon különböző módokon.




Apák (Dads)

Az Apple TV 2020-as érzelmes-humoros dokumentumfilmje a szülői nevelés örömeit és kihívásait ünnepli a mai világban. A film hat rendkívüli apát mutat be a világ minden tájáról, és első kézből enged bepillantást a modern kor szülői nevelésének megpróbáltatásaiba, leleplező interjúkon, ritka házi filmfelvételeken, valamint Hollywood legviccesebb hírességeinek vidám és elgondolkodtató beszámolóin keresztül. Többek között Jimmy Fallon, Neil Patrick Harris, Ron Howard, Jimmy Kimmel, Conan O'Brien és Will Smith vallanak színt szülői (le)szerepléseikről. A filmrendezőként itt debütáló Bryce Dallas Howard bensőséges szeretettel mutatja be a generációk közeledését és saját családja meghatározó apafiguráit.

 

Flee (Menekülés)

A 2022-es BIDF Fesztiválon hazánkban is lejátszott Sundance-nyertes filmritkaság animált dokumentumfilm. Az igaz történetben azt látjuk, ahogy Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkorát: nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma vész. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül vág neki az útnak. Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató, és épp házasodni készül. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.

 

Val

Az Amazon Prime 2021-es portréfilmje az egykori mozisztár Val Kilmer túlélésért folytatott küzdelmét mutatja be. Mi lenne, ha az életedet a színészetnek szentelnéd, majd egy betegség mindezt porig rombolná? Mi maradna a romokon? Ez az indító kérdés a mélyen megindító Val Kilmer-dokumentumfilmben. Míg egyfelől végigpörgetjük a színész legemlékezetesebb filmes munkáit (Top Gun, Batman Forever, The Doors), a film középpontjába egyre inkább az kerül, hogy hol tart most a torokrákkal küzdő egykori színészikon. A minden áron való kitartás történetét Kilmer eltorzult hangján és fia (kiköpött mása), Jack Kilmer narrációján keresztül vegyítve kapjuk meg. A film egyedi bepillantást enged egy színész legbelsőbb vívódásaiba, aki soha nem vágyott igazán a sztárságra, csakis a művészi kifejezésmódra, és aki most arra tesz fel mindent, hogy az alkotás csodája folytatható legyen egy ilyen tragédia után.

 

Az idei Verzió Filmfesztiválról itt kaptok bővebb információt.

Forrás: Collider, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KIHAGYHATATLAN MAGYAR MOZIPREMIEREK

>> KÍSÉRTETJÁRTA RAJZFILMEK A HALLOWEEN HÉTVÉGÉRE