Elkezdték a felkészülést a vízimentők


2022.04.28 - Balatonica
Elkezdték a felkészülést a vízimentők

Bár az időjárás még nem igazán kedvez a strandolásnak, a vízimentők már javában készülnek a szezonra. Elkezdték felmérni az idén szolgálatba álló kollégák tudását és állóképességét.




A strandszezon előtt minden vízimentőnek vizsgáznia kell, függetlenül attól, hogy hány szezonban szolgált már – derül ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának honlapján. Aki nem tudja az egyes feladatokat szintidőn belül teljesíteni, az nem állhat szolgálatba. 

A vízimentőknek először egy írásbeli kérdéssort kell kitölteniük, mely vízből mentési, elsősegélynyújtói és kommunikációs ismeretekre épül. Aztán az uszodában vagy a Balatonban kell bebizonyítaniuk, hogy még mindig jól tudnak úszni, és a vízből mentési gyakorlatokat is jól teljesítik. Végül elsősegélynyújtási feladatokat kapnak, az újraélesztést úgynevezett Ambu babán és defibrillátor segítségével gyakorolják.

Ez a vizsga, amit mi kártyamegújítónak hívunk, leginkább arra való, hogy a kollégák lássák, mi az, ami a tudásukban tavaly óta megkopott” - mondja Muladi Tamás, vízimentő oktató. “Nem nevezném vizsgának, inkább felmérésnek. Azért kell ezen részt venniük, hogy felfrissítsék a tudásukat. Átismételjük velük azt, ami a strandi munkájuk során minden nap adódhat. Fontos, hogy ne bízzák el magukat, ne kizárólag rutinból végezzék a feladataikat, mert a megszokáson alapuló munkavégzés mindig magában rejti a hibázás lehetőségét. Sosem baj az, ha itt derül ki, hogy valamit elfelejtettek, vagy már nem jól emlékeznek rá. Pont azért vagyunk itt, hogy ezekre fény derüljön és segítséget kapjanak a kollégák ezen hibák javításához. Ráadásul időnként változik az oktatási anyagunk, például jogszabályváltozás miatt, vagy az újraélesztési, elsősegélynyújtási protokoll. Ezeket a változásokat ilyenkor mondjuk el nekik.”

Borítókép: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata