Mi történjen az illegális stégekkel?


2023.01.21 - Balatonica
elbontott stég tavon nádas

A tavalyi évben Gyenesdiás és Vonyarcvashegy partszakaszán a vízügy a helyiek segítségével felszámolta a mederben hagyott akadályok és illegális stégek javát. Ki a felelős a tó biztonságos használatát veszélyeztető mesterséges akadályokért, és miért nem tisztítják meg a teljes partszakaszt? Mit tehet az egyszeri nyaraló?
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője közlése szerint tavaly annyira alacsony volt a Balaton vízállása, hogy a korábbiaknál jóval több mederben hagyott akadályra derült fény, és több vált komoly veszélyforrássá a fürdőzőkre és a hajózókra nézve. Az összes bejelntésre reagáltak, de a teljes mentesítést azért tudták egyedül Gyenesdiás és Vonyarcvashegy partszakaszán elvégezni, mert ott a helyi önkormányzattal és a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesülettel összefogásban tudtak dolgozni.

A tavalyi medermentesítő munkálatokról szóló összegzés szerint a Balatonban hagyott mesterséges akadályok miatti bejelentések háromnegyede horgász-, napozó-, illetve bejáróstégek maradványairól szól. Gyakoriak még a szabálytalanul vízben hagyott horgászkarók, amelyek megdőlve és víz alá kerülve különösen veszélyesek, továbbá a kikötésekhez használt kötelek, sodronyok, betontömbök. Az eltávolított tárgyak a vízügy siófoki kikötőjébe kerülnek.

Az összegző jelentés kitér arra is, hogy tavaly melyek voltak a legfontosabb eredményeik. Siófoknál karót és vitrolásroncsot, Balatonakarattyánál víziállást, Balatonkenesénél betontömböket, Balatonszárszónál csatornázási aknát és acélhágcsót távolított el. Örvényesnél a helyi sporthorgász egyesülettel összefogva 30 acélcsőtől, szöges acélszerkezettől, zártszelvénytől szabadították meg a parszakaszt.

Csonki István hangsúlyozta: ahhoz, hogy a megkezdett nagyszabású munka minél hatékonyabban folytatódhasson idén, a mederfenntartói jogosultságokkal rendelkező vízügynek szüksége van a szárazföldi részen jogosultságokkal rendelkező önkormányzatok, valamint a helyi civil szervezetek segítségére. A felhívásban tehát az áll, hogy a munka hatékony folytatásához idén további önkormányzatok és civil szerveztek segítségére számít a mederfenntartó.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI A BAJ A PALACKOZOTT VÍZZEL?

>> A BALATONI PONTYREKORD IS MEGDŐLT AZ IDEI IBCC VERSENYEN