Szezonális receptek kora tavaszra


2023.03.05 - Balatonica
retek saláta fehér deszka asztalon

Talán nem véletlen, hogy márciusban tart a böjtidőszak, hiszen ilyenkor vagyunk a leginkább híján a kertben megtermő szezonális alapanyagoknak. De ha nagyon keresünk, mégis találunk olyan zöldséget és gyümölcsöt, amelyekből természetes ízű finomságokat készíthetünk kora tavasszal. Mit gondoltok, melyek ezek?




A hóvirág mellett a gyöngyvirághoz hasonlító medvehagyma a kora tavaszi természeti táj jellegzetes növénye. Fogyasztani a levelét szoktuk, amelyből fejenként egy nap maximum két kilogramm gyűjthető. Jellemzően nedves, árnyékos terepen érzi jól magát, például a bükkösök és tölgyesek aljnövényzeteként. Föld alatti termését a medvék (innen a név), vaddisznók jó étvággyal kikaparják. Hazánkban a Mecsek lankáin terem belőle a legtöbb.  A népi gyógyászatban régre visszamenőleg méregtelenítésre és gyomorbántalmak ellen alkalmazták. Fogyaszthatjuk nyersen, vagy salátába aprítva, de kifejezetten divatos pesztót őrölni belőle és egyszerű tésztákhoz keverni. Karakteresen fokhagymás íze miatt mások levesekhez és frissen sült pogácsához is szívesen adagolják. Vigyázzunk a saját betakarítással, mert a rokon kinézetű gyöngyvirág szigorúan mérgező!

 

zeller szezonja június végétől a következő év tavaszáig kitart. Tápértéke főképp a gyökérgumójában rejlik, de sokan a szárát és levelét is hasznosítják. Alapvető zöldségnövény, jótékony gyógyhatása számos. Sportolóknak jó kondíciót biztosít, miután a vérnyomást és a koleszterint csökkenti, az idegeket és az ízületeket nyugtatja, valamint görcsoldó és súlycsökkentő előnyökkel is bír. Egyes kultúrákban afrodiziákumként gondolnak rá, hiszen bizonyos testrészekben vérbőséget okoz. Szeretjük levesben, dzsúzokban, krumpli- és céklasalátába reszelve, vagy akár pürésítve húsok köreteként is.

 

körtét nagyon nem kell bemutatni senkinek. A körte júliustól októberig terem, de szinte egész évben elérhető a legfrissebb betakarítás. Minden korosztálynak full egészséges, már babáknak is adható. Az ókor óta fogyasztjuk, közepes mérete ellenére meglehetősen laktató. Fontos vitaminforrás, a hideg hónapokban az immunrendszer karbantartása szempontjából nélkülözhetetlen. Ha nyersen már unjuk vagy romlani kezdene, főzhetünk belőle fahéjas krémlevest, süthetjük tepsiben mézes-mustáros csirkével, keverhetjük kéksajt és dió mellé salátába, de ne hagyjuk ki a nagy kedvenc mandulás-vaníliás pitéből sem. A körte mérsékelten édeskés ízvilága az egyik legsokoldalúbb hozzávaló a téli-tavaszi konyhában.

 

Az előzőekhez képest a magyar konyhában felfedezés lehet a rebarbara, a tavasz egyik első hírnöke. Gyümölcsként gondolunk rá, pedig valójában zöldség, mindenesetre fanyar íze miatt süteményekhez, fagyihoz, szörphöz kiváló. Dísznövényként is népszerű, hiszen szétterülő levelei (vigyázat mérgezőek!) és pirosas színezetű levélnyele (ezt fogyasztjuk) igencsak dekoratívak. A növényi rost- és ásványi anyag tartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony, emiatt a karcsúsító diéták állandó favoritja. Ilyen minőségében smoothie-k, saláták és kompótok fűszereként tuti tippként ajánlható. A mennyiséggel csak óvatosan, enyhe hashajtó hatása van.

 

Az alábbi táblázatban szemezgethetünk a további szezonális alapanyagok közül. Márciusnál garantáltan ott lesz még az alma, a retek, az újhagyma, a répa, a burgonya, a cékla, a petrezselyem és a cikória. Más kérdés, hogy termett-e elég belőlük és mennyit sikerült eltárolni jelen gazdasági körülmények között.

 

Forrás: fittenfinom, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN TARTÓSÍTHATÓ A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS?

>> 3 ÍNYENC SAVANYÚSÁG. ELTENNÉD TÉLIRE?