3 ínyenc savanyúság. Eltennéd télire?


2022.11.16 - Balatonica
konzervek kamrában

A hideg idő beálltával lassan kifosztjuk a zöldséges standok maradékát. Ilyenkorra vannak időzítve a hosszabb lejáratú konzervbe vagy befőttbe zárt savanyúságok. Hiába szeretjük nagyon a csalamádét és a kovászos uborkát, találtunk ezeknél izgalmasabb variációkat is a műfajban.




Édes-savanyú, fűszeres cékla

Hozzávalók1 kg cékla, 100 gramm cukor, 3 szem szegfűszeg, 3 szem szegfűbors, 3 dl fehérborecet, 2 evőkanál balzsamecet

A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és 200 fokosra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük. Némelyik keményebb céklának akár több idő is kellhet - ha nem puhult meg, maradjon még negyed-félórát a sütőben. Amikor már majdnem puha, felforraljuk az ecetet a cukorral és a fűszerekkel, de éppen csak addig főzzük, míg a cukor fel nem oldódik. A puha céklákat kivesszük a sütőből, kicsomagoljuk, hagyjuk kissé kihűlni, de még melegen lehúzzuk a héjukat. Felszeleteljük, üvegbe tesszük. Óvatosan ráöntjük a forró, ecetes levet, majd a balzsamecetet is. Hagyjuk kihűlni. Lezárva, hűtőben egy hónapig is eltartható.

 

Marinált gomba

Hozzávalók50 dkg kisméretű gomba, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérborecet, 3 dl víz, 1 citromkarika, 1 csipet rozmaring, 1 csipet kakukkfű, 1 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 babérlevél, 2 szem szegfűszeg

Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel együtt felforraljuk. A gombát megmossuk, és a fűszeres lébe tesszük. Körülbelül 10 percig főzzük. A fokhagymagerezdeket héjastul, egy kés lapjával megtörjük. A gombát kihalásszuk, a babérlevelekkel és a fokhagymagerezdekkel üvegbe tesszük, és felöntjük annyi főzőfolyadékkal, amennyi ellepi. 4-5 napos hűtőben érlelés után már ehető.

 

Fűszeres indiai karfiol

Hozzávalók1 fej karfiol, 1 evőkanál csilipor, 1 evőkanál kurkuma, 2 evőkanál garam masala, 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér, 5 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérborecet, 2 dl víz, só

A karfiolt rózsáira szedjük. Egy nagy lábosban vizet forralunk, beletesszük a karfiolt, egy percig főzzük, majd leszűrjük. Nagyon alaposan letörölgetjük, majd egy konyharuhán szétteregetve hagyjuk teljesen megszáradni. Aprítógépben összedaráljuk a fokhagymát, a gyömbért és a többi fűszert. Egy mély serpenyőt felhevítünk, kevés olajat öntünk bele, átpirítjuk rajta a fűszereket, majd hozzáöntjük az ecetet és a vizet, és beletesszük a karfiolt is. Átkereverjük, lehúzzuk a lángról, lefedjük és hagyjuk kihűlni. Azonnal fogyasztható.

 

A jelenleg telexes Ács Bori receptjei anno a Táfelspiccen jelentek meg. Egzotikus ízvilágú savanyúságait onnan csentük el. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: Origo, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GYORSAN FINOMAT: SÜTŐTÖKÖS TÉSZTA

>> KEDVENC RECEPTÜNK MINDENKI NAGYMAMÁJÁTÓL