Posztapokaliptikus építészeti tábor Zalahalápon


2023.05.05 - Balatonica
kabin és félhold

A Hello Wood építészeti stúdió idén július közepén Európa legkülönlegesebb jövőépítő fesztiválját vonultatja fel. A 10 napos építészeti tábor során a résztvevő csapatok maradandó installációkat építenek, majd a zárónapon zenei minifesztivállal ünnepelnek a zalahalápi bazaltbányában.




A Hello Wood építészeti stúdió több mint 10 éve kápráztat el minket fából készült eredeti alkotásaikkal. Sorra nyerik a nemzetközi díjakat és felkéréseket. Különösen ismertek lapraszerelt, könnyen felhúzható kis faházaikról, amilyen például a Balatonszepezden tavaly télen átadott Kabinka Balaton

A július 6. és 15. között megrendezett Builder Summit Hello Wood eddigi legnagyobb és legtöbb résztvevőt felvonultató eseménye. A jelentkezés a múlt héten zárult le: a bekerült hallgatói csapatok mentorok segítségével fognak maradandó installációkat készíteni a bontás-építés tematikában. A rendezvényre nemzetközi építész sztárok is meghívást kaptak. A fesztivál végére egy központi installáció is megépítésre kerül, amely az építés szentélyeként, egyfajta spirituális helyként és rendezvénytérként funkcionál onnantól kezdve. 

A zárónapon mindenki számára nyitott, zenei minifesztivállal ünnepel az esemény Zalahaláp bazaltbányájában, annak posztapokaliptikus kráterében.

 

 

A bezárt, elhagyatott bányák jelenítik meg a fesztivál tematikáját. Ezek ugyanis egyfajta tájsebek, ahol az építőanyag termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. Az ember által elhordott hegy látványa apropóján Hello Wood művészeti fesztiválja a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, a hiányok, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja bő egy héten át. Mindennapi életünket alapvetően értelmezik a közelmúlt veszteségei: a világjárvány, a háború, a gazdasági válság, a klímaválság, így a bontás és újjáépítés kérdése nem csak építészetileg releváns: a Builder Summit a kialakult társadalmi helyzetre is reagál. 

A tábor a Hello Wood részvételen és cselekvésen alapuló, alternatív oktatási módszertana, a Builder Method értékeit szorosan magában foglalja. A Builder Method szentháromsága alapján projekteket, önmagunkat és közösséget épít

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotók: Hello Wood Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> FÁBÓL KÉSZÜLŐ ALKOTÁSOKKAL GAZDAGODIK A BALATON-FELVIDÉK

>> LÁTOGATHATÓ BALATONFÜRED LEGÚJABB BÜSZKESÉGE