Látogatható Balatonfüred legújabb büszkesége


2023.04.23 - Balatonica
kortárs mű balatonfüred

Április 22-től látogatható Balatonfüreden az ország legújabb kortárs kiállítótere, a MOdern MŰtár. A modern kollekció – amely Szöllősi-Nagy András hidrológus és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményét mutatja be – harminc év után került haza Párizsból.




A házaspár a hetvenes évek elején kezdett képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a 20. században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok még fellelhető munkái kerültek gyűjtői tevékenységük középpontjába. A kilencvenes évek közepétől figyelmük a nemzetközi művészet felé fordult. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásai kerültek a magyar művészek alkotásai mellé a több ezer műből álló gyűjteménybe.

 

 

A gyűjtemény Füredre kerülését mindvégig Geskó Judit, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója és a városban élő Vass László műgyűjtő ösztönözte és támogatta. Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatába Rényi András kurátor olyan művészek alkotásait válogatta be, mint Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello. A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita szintén rangos nemzetközi és hazai mezőnyből dolgozhatott: Brassaï, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkái kaptak helyet az induló anyagban.

A múzeumok éjszakáján a századik életévébe lépett Vera Molnár életművét bemutató kiállítás nyílik majd meg a Modern Műtárban. És addig is, a szomszédos Vaszary Galériában május 1-ig van lehetőség megnézni az ugyancsak kulturális csemegének számító Bak Imre HELYZETEK 2004-2022 című tárlatot.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: furedTV

KAPCSOLÓDÓ

>> PÁRIZSI MŰGYŰJTEMÉNYBŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÓTÉR BALATONFÜREDEN

>> ÚJRA VIRÁGZIK A BALATONI KULTÚRA