Petőfi táncjátékkal dobbant az EKF nyitóhétvégéje


2023.01.09 - Balatonica
Petőfi táncjátékkal dobbant az EKF nyitóhétvégéje

A Veszprém-Balaton 2023 sűrű programsorozata hivatalosan január 21-én rajtol: látványos ünnepségekkel nyitják a kulturális évet. Rögtön másnap színházi ősbemutatót tartanak a veszprémi Hangvillában. A sokszorosan díjazott Forte Társulat Petőfi vidám klasszikusát, A helység kalapácsát dolgozza fel eredeti zenével és tánccal.




A fizikai színházként jegyzett Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján A helység kalapácsa című bohózati hősköltemény kortárs zenei és táncszínházi ősbemutatójára készül. A kötelező olvasmányként közismert eposzparódiára Horváth Balázs zeneszerző komponált új zeneművet, amit a veszprémi előadásokon a Kováts Péter vezette Mendelssohn Kamarazenekar élőben szólaltat meg. Az előadást Horváth Csaba rendezi, szereplői a Forte Társulat tagjai, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatóival egészülnek ki. Petőfi Sándor eredetien sziporkázó nyelvi humorát a ruganyos testű előadók groteszk koreografikus mozgása teszi érzékletessé.

Az előadás sokrétű, kortárs nyelvezete a klasszikus költőóriást korszerű alkotóként, modern személyiségként mutatja be. A premier a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre, első alkalommal a Magyar Kultúra Napján, 2023. január 22-én este 8 órától láthatja a közönség Veszprémben, a Hangvilla színpadán. 

Szeretnek az istenek engem,
Rémítő módra szeretnek:
Megajándékoztanak ők
Oly ritka tüdővel,
Mely a csatavészek
Világrendítő dúlakodásit
Illendőn elkurjantani képes,
S melyet tőlem minden kántor irígyel.
És hogy férfi legyen,
Méltó e tüdőhöz,
Lön az égi hatalmak irántami hajlandóságából
A széles tenyerű Fejenagy,
A helységi kovács,
Vagy mint őt a dús képzeletű nép
Költőileg elnevezé:
A helység kalapácsa.

 

Forrás és fotó: szinhaz.online

KAPCSOLÓDÓ

>> ALKOTÓ- ÉS RENDEZVÉNYHÁZ NYÍLT A KÁLI-MEDENCÉBEN

>> VÍZKERESZT VAGY MIT AKARTOK?