Alkotó- és rendezvényház nyílt a Káli-medencében


2023.01.03 - Balatonica
Salföldi rendezvényház kívülről

Átadták a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényházat a Veszprém megyei Salföldön. Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával elkészült épületegyüttes a magyar népzenei kultúrát képviselő művészek és a kultúrafogyasztó közönség találkozóhelye lesz.
A salföldi Káli Kövek Közhasznú Alapítvány új kulturális központja négy épületből áll, amelyekben kiállítótermet, fedett szabadtéri színpadot, hozzá tartozó öltözőket és raktárhelységet, valamint éttermet és alkotóházi szálláshelyet is kialakítottak, így 3300 négyzetméteres területen egy csaknem 600 négyzetméter alapterületű létesítményt vehetnek birtokba a művészek és a rendezvények látogatói.

A tavaly decemberi megnyitón elhangzott, hogy az Európai Unió országait Európa nemzetei alkotják, Európa Kulturális Fővárosát pedig az olyan helyek, mint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. Az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.

A tájba illeszkedő, népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes az egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztés jelenleg a Káli-medencében, amelynek támogatásával a VEB2023 EKF program célja, hogy a kulturális programéven túlmutató örökség jöjjön létre a helyi közösségek és idelátogatók számára.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat természetesen helyszínként is számít az elkészült kulturális központra, mely hagyományokhoz illeszkedő eseményekkel színesíti majd a régió kínálatát. 

 

Forrás: Veszprém-Balaton 2023, Fotó: Káli Kult Központ Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> PÁRIZSI MŰGYŰJTEMÉNYBŐL NYÍLIK KIÁLLÍTÓTÉR BALATONFÜREDEN

>> TÖRTÉNELMI FELÚJÍTÁS A VESZPRÉMI VÁRFALON