Vízkereszt vagy mit akartok?


2023.01.05 - Balatonica
ravennai háromkirályok

Vízkereszt keresztény ünnepe a karácsony napjától számított tizenkettedik estére esik, azaz pontosan mára. A hagyomány szerint ilyenkor szedjük le a karácsonyfa díszeit, utoljára gyújtjuk meg az ünnepi gyertyákat, szétosztjuk a megmaradt édességeket, és szenteltvízzel hintjük be az otthonunk helyiségeit, hogy áldást és szerencsét hívjunk az új évre.




Vízkereszt ünnepkörét eredetileg a keleti ortodox egyházak tartották január első hetében. A nyugati kereszténység hivatalosan a 4. században terjesztette ki a karácsonyi hosszú hetet Vízkereszt napjáig, elsősorban a nyugati és keleti naptárak egyeztethetősége kedvéért. A történet szerint a három napkeleti bölcs (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) ekkor látogatta meg a Kisjézust a jászolban. Ha nem sikerül erre a jeles alkalomra kitisztítani a házat és letakarítani a fát, legközelebb február 2-án (Gyertyaszentelő Boldogasszonykor) lesz rá alkalmunk újra: Mária 40 nappal a születés után mutatta be a Kisdedet a jeruzsálemi templomban. A két ünnepnap közötti karácsonyi eltakarítás a hiedelemvilág szerint balszerencsét hoz.

A magyar folklórban a háromkirályjárás szokását tartották ezen a héten, amikor is jelmezbe öltözött gyerekek jártak házról házra és gyűjtöttek adományokat. Ugyanakkor Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban szintén január elejére datálható, innen a vízkereszt elnevezés, emiatt volt szokásban a házszentelés, azaz a rituális megtisztulás az új évre. Nem csak a házat, de az embereket, sőt az állatokat is meghintették a frissen felszentelt szenteltvízzel.

Az angolszász (protestáns) hagyomány szerint játékos színielőadásokat tartottak Vízkeresztkor, ezt népszerűsítette Shakespeare azóta is játszott Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka. Ebből az alkalomból sütöttek egy gyümölcstortát, amibe elrejtettek egy babszemet; aki arra ráharapott, ő lett az aznapi mulatság királya/királynéja, aki mindenki másnak parancsokat osztogathatott. A hangulatot az újonnan lefőzött csípős gyömbérsör fokozta. A buli végét a karácsonyi fatörzs (az édességként is ismert Yule Log) elhamvadása jelezte.

Nektek mihez maradt kedvetek és energiátok az ünnepi vendégjárás után?

 

Forrás: projectbritain / felvidek.ma, Fotó: Wikipedia / Nina-no

KAPCSOLÓDÓ

>> TÉLI NAPFORDULÓ: HOGY ÜNNEPLI A VILÁG?