Olvadnak a gleccserek, emberi maradványok kerülnek elő


2023.07.24 - Balatonica
nap magas hegyek felhők

A klímaváltozás miatt olvadó és zsugorodó gleccserekből az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban kerülnek felszínre rég eltűnt emberek maradványai és tárgyak. Idén júliusban egy 37 éve eltűnt német hegymászó maradványait találták meg Svájcban.




A svájci gleccserek tavaly gyorsabb ütemben olvadtak, mint a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta bármikor, tömegük 6 százalékát veszítették el, csaknem a kétszeresét annak, mint amennyi az előző rekordévben, 2003-ban olvadt el.

Július 12-én hegymászók a 4478 méter magas Matterhorn lábánál, a Zermatt település mellett húzódó Theodul-gleccseren találtak csontokat, bakancsot és túrafelszerelést. DNS-vizsgálattal megállapították, hogy a maradványok egy 38 éves német férfihoz tartoznak (a nevét nem tárták nyilvánosságra), aki 1986 szeptemberében tűnt el egy túra alkalmával.

Az eset nem egyedi. Ugyancsak a Matterhornon 2015-ben megtalálták a maradványait két fiatal japán hegymászónak is, akik egy hóviharban tűntek el 1970-ben. Az eltűntek kilétét már akkor is DNS-vizsgálattal állapították meg.

 

 

Forrás: naphíre / CBC News, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE A HEGYMÁSZÁSRÓL

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!