A hét idézete a hegymászásról


2023.05.27 - Balatonica
matterhorn hegycsúcs

Egy ország drukkolt napokon át Suhajda Szilárdnak, kiváló hegymászónknak, aki végül a Mount Everest csúcstámadása közben eltűnt. Előzőleg sikerrel mászta meg a Broad Peak, a K2 és a Lhoce hegycsúcsokat (a Himalája 8000 méter feletti pontjait), mindet oxigénpalack használata nélkül. A hét idézetével a lenyűgöző teljesítmény előtt hajtunk fejet.




Benedek István (1915-1996), a meseíró Benedek Elek unokája, Csavargás az Alpokban című könyvében boncolgatta a hegymászás lélektanát. Utolsó polihisztoraink egyike egyszerre volt író, orvos, egyetemi tanár és aktív túrázó. Komolyan kutatta az élet megannyi rejtélyét, így az ösztön és a bűnözés kapcsolatát, a szerzett tulajdonságok öröklődését, a francia felvilágosodást, vagy éppen a szenvedélyes hegymászást. Ő volt az első, aki utánajárt Semmelweis Ignác titkokkal teli élettörténetének. Mind a művelődéstörténetben, mind a rendszerváltás utáni politikai közéletben bátran és intelligensen érvelt. Nagyívű életpálya.

Az alábbi részletben idézett Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa (4478 méter magas); keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik. A legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában (lásd címlapkép). Suhajda Szilárd egyébként szintén bejárta az Alpokat, a Mont Blanc csúcsán is járt.

 

Az olaszországi Dolomitok 1917-ben (Fortepan / Österreichische Nationalbibliothek)

 

Minden valamirevaló embernek kell hogy legyen egy Matterhornja, amit tűzön-vízen keresztül meg akar mászni. Nem a Matterhorn a szép, ha mégoly festőien világítja is meg a hold, hanem az a szép, hogy vannak matterhornjaink, amelyek kikényszerítik belőlünk az igazi emberi magatartást: a küzdést. Nem a küzdést a létért, hiszen éppen ez az, ami bennünk az állattal közös, hanem a léten felüli küzdést: azt a küzdelmet, amit nem az élet szükségletei kényszerítenek ránk, hanem emberi mivoltunk: a szenvedély.

 

Forrás: múlt-kor, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ORSZÁGÉPÍTŐ TÚRÁZÁS GYÖNYÖRŰ IDŐBEN

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!