Gyalogoljuk keresztül-kasul Európát!


2022.11.13 - Balatonica
Túrázók a francia hegyekben

A világtérképen picinek tűnik Európa, mégis elég nagy ahhoz, hogy több napos gyalogtúrákat járhassunk be a határain belüli változatos tájakon. Olyan európai útvonalakat szedtünk össze, amelyeket az őszi szezonra is előszeretettel ajánlgatnak a túraszervezők.




Boszorkányösvény, Alsó-Szászország, Harz-hegység

A csaknem száz kilométeres távot 5-6 nap alatt lehet teljesíteni a kísérteties hegyláncok mentén. A német folklór erdei faházas boszorkánymeséinek ködborította földjén járunk. A Harz Nemzeti Park legmagasabb pontja a Brocken is csak 1142 méteres, ősz végén időnként már hó borítja, de még így is megközelíthető. Az útvonal erdőkben és kanyonokban gazdag, de útba ejthetjük Németország legnagyobb fatemplomát, középkori falvakat, a varázslatos Bode-szurdokot, vagy egy 439 méteres kötél függőhidat. A hegycsúcsról akár gőzmozdonnyal is visszajuthatunk a kiindulópontunkra.

 

Menalon ösvény, Peloponnészosz, Görögország

Akár egy hétig is elbóklászhatunk a 75 kilométeres távon. A Peloponnészosz ezen része még ősszel is gyönyörű színekben pompázik, ugyanakkor a turistahadak már nincsenek jelen. Az Európai Rambler Szövetség kiváló minősítésű túraútvonala. Az 1981 méteres Menalon az Arcadia régió legmagasabb csúcsa, a legenda szerint Pánnak, a vadon istenének otthona. A történelmi hangulatú távot pásztorösvények, régi kőtelepek és meredek oldalú völgyek pettyezik. Érdemes betérnünk a fenyők övezte tavernákba, ahol a helyi specialitásnak számító kecskepörkölttel, füstölt hússal, pudingos pitével és könnyű Mantinia borral fogadnak a házigazdák.

 

Rota Vicentina, Dél-Portugália, Atlanti-óceán partvidéke

A 750 kilométeres partszakaszra érdemes legalább 4 napot rászánnunk, még ha nem is járjuk be az egész távot. A természeti parkok összefonódásával létrejött útvonal igazi közösségi kuriózum, amennyiben helyi vállalkozások tartják életben bő tíz éve. Kellemes meglepetést okozhat, hogy ősszel még mindig 20 fok feletti az átlaghőmérséklet. Az össztáv két nagyobb szakaszra tagolódik: a partmenti halászok ösvényére és az erdős hegyekben kanyargó történelmi ösvényre. Mindenhol szépen kiépített, könnyen járható utak várnak, nehéz tehát választani. Európa legdélebbi pontján vándorló madárseregek, tengeri szellő és gyógynövényekkel teli dűnék keretezik utunkat. Látnivalónak ott az Aljezur-kastély, romos iszlám erődök és bájos halászfalvak.

 

+1 Kányavári-sziget – Búbos vöcsök tanösvény

Levezetésnek barangoljuk egy napon át a mindig otthonos Kis-Balatonnál. A másfél kilométer hosszú és 100 méternél alig szélesebb Kányavári-szigeten halad a Búbos vöcsök tanösvény, amely gyakorlatilag a sziget főutcája. 15 állomáson át mutatja be a területet, a parti madarakat, az énekeseket, a ragadózókat, de sok érdekeset tudhatunk meg a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről is. A szigeten vezető tanösvény mentén egy kisebb madármegfigyelőről, és egy nagyobb kilátóról kémlelhetünk körbe. (Csodálatos Balaton)

 

Forrás: Roadster / Guardian, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN

>> IDE UTAZZUNK, HA OKTÓBERI FORRÓSÁGRA VÁGYUNK