Okos, hajlékony, automata: 2023 legmenőbb találmányai


2023.11.04 - Balatonica
számítógép szerelő doboz

Az amerikai TIME magazin évről évre összeállítja az adott év 200 legfontosabb, leghasznosabb, legmeglepőbb találmányainak listáját. Innen szemezgettünk a saját érdeklődésünk mentén 12 izgalmas és menő újítást.




BHOUT BAG: Az első mesterséges intelligenciával működő boxzsák a teletűzdelt szenzoroknak és 3D számítógépes kamerának köszönhetően lehetővé teszi minden ütés pontosságának, teljesítményének, sebességének és technikájának mérését.

BIRDIE+ ENTERPRISE: A munkahelyi erőszak statisztikáját javítandó fejlesztették ki ezt a kulcstartókra akasztható személyi biztonsági riasztót, amely segítségével a felhasználók egy gombnyomásra vészhelyzeti segítséget kaphatnak, valamint a kis fogantyú meghúzásával szirénázhatnak.

DUOLINGO MUSIC: A nyelvtanulást támogató márka az online zenetanuláshoz is kifejlesztett egy játékos progamot, amit ugyanabból az alkalmazásból tudunk megnyitni. A kijelzőn megjelenő zongorán több mint 200 népszerű dallal (a mondókáktól a Beethoven-szimfóniákig) tanulhatjuk meg a hangok és hangjegyek összefüggéseit.

FARMERLESS FARMING: A világ első teljesen elektromos, önvezető traktora arra készült, hogy az automatizálásnak hála megkönnyítse, illetve biztonságosabbá, fenntarthatóbbá és jövedelmezőbbé tegye a gazdálkodók életét.

GOBOAT 2.0: A 80 kilós felfújható elektromos csónak elfér egy hátizsákban. Az egyszemélyes gumijármű felállítása csupán percekig tart, és egy elektromos pergetőmotor hajtja, amely legfeljebb két akkumulátorral működik. Jövőre ígérik a kétszemélyes verziót.

HEINZ REMIX: A személyre szabott szószadagoló nemsokára megérkezik az éttermekbe, stadionokba és mozikba. Az érintőképernyőn kiválaszthatjuk a négy alapíz (ketchup, ranch, BBQ vagy Heinz 57) egyikét, majd finomításokat és fűszereket adhatunk hozzájuk, így a gép összesen 200 ízkombinációval tud szolgálni.

LEGO BRAILLE BRICKS: A Lego Braille-kockái megtanítják a látássérült gyerekeknek a szükséges tapintási készségeket. A készlet a klasszikus 2 × 4-es építőkockát vesz alapul, és úgy módosítja annak kitüremkedéseit, hogy megfeleljenek a Braille-ábécének, számoknak és szimbólumoknak. A darabok minden Lego termékkel kompatibilisek.

LYMA LASER: Az otthoni használatra gyártott kézi bőrlézert elég, ha naponta mindössze 15 percig használjuk, és máris eltünteti a hegeket, a rosaceát és a ráncokat. Az 500 milliwattos klinikai minőségű lézer több kollagén termelésére ingerli a bőrt, így sürgeti meg a gyógyulást.

MUON POSITIONING SYSTEM: A gps-technológia holttérben, bizonyos épületeken belül vagy víz alatt sajnos nem használható. A müonos nyomkövető a sugárzás természetes formájának számító részecskéket érzékeli a pontosabb helymeghatározáshoz. A rendszer nyomon követi a célpontot elérő sugárzás szintjét, és abból kiszámítja ki, hogy akár a falakon belül vagy a felszín alatt hol találjuk (3,5 centiméteres pontossággal). 

SAMSUNG'S LESS MICROFIBER FILTER: Az óceánjainkat szennyező mikroműanyagok mintegy 15%-a szintetikus szövetekre vezethető vissza. A Samsung mikroszálas szűrője ezt a kockázatot szeretné minimalizálni. A mosógépekkel kompatibilis pici eszközt a lefolyócsőhöz kell csatlakoztatni, onnantól kezdve a mosási folyamat során felszabaduló mikroműanyagok 98%-át kiszűri.

STABLE AUDIO: A mesterséges intelligencia erejével mostantól szinte bármilyen hangot vagy dalt képesek leszünk kikeverni szöveges instrukciókkal. A zeneszerző robot legálisan rögzített adatállománya 800 000 hangfájlt tartalmaz, amelyekből együttesen akár 20 000 órányi új zenemű szerezhető. 

ZEEN: Ezt az újgenerációs tólószéket azoknak találták ki, akik máskülönben bottal vagy mankóval is tudnának közlekedni, de hosszabb távon fárasztónak vagy balesetveszélyesnek ítélték azokat, emiatt ültek be a székbe. Az újítás lehetővé teszi az ülés zökkenőmentes fel-le mozgatását, így a felhasználók könnyebben válthatnak a járás, az álló és az ülő üzemmódok között.

A teljes listát itt tudjátok böngészni.

 

Forrás: TIME / hvg.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MENNYIRE OPTIMISTÁK A JÖVŐKUTATÓK?

>> ZENEI JÁTÉK MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL