Zenei játék mesterséges intelligenciával


2023.09.28 - Balatonica
robot lebeg irodaházban

Vajon meg tudjuk különböztetni az élő szerzők által írt dalokat és a mesterséges intelligencia kreálta zenét? Az Artisjus magyar szerzői jogvédő iroda egy játékos kísérletre invitál, amelyből talán kiderül, hogy észrevesszük-e a két minőség közötti határvonalat.




Az Artisjus kísérletében bárki részt vehet a kösziadalt.hu oldalon, amennyiben október 8-ig, a Dalszerzők Napjáig szánunk rá némi időt. Miről is van pontosan szó? Egy hús-vér dalszerző páros szerzeménye fog megküzdeni egy teljesen MI által írt dallal. Vajon, ha a dalszerzést gép végzi, de az elkészült művet egy zenekar játssza el, akkor még felismerhető a mesterséges intelligencia kéznyoma? A játék végére ez is derül.

Időközben a közönség, valamint a zeneszerzők, szövegírók és zenei producerek körében már el is készült a felmérés arról, ki miként viszonyul a mesterséges intelligencia (MI) használatához a zenében. A dokumentum megállapítja: a magyar dalszerzők széles köre nyitott az MI-re. A kérdőívet kitöltő zenei alkotók 19 százaléka már kipróbált legalább egyszer valamilyen mesterséges intelligencia alapú programot, köztük többségben vannak a zenei producerek. Ugyanakkor a szövegíróknak eddig csak 15 százaléka hívta segítségül a mesterséges intelligenciát az alkotáshoz, a ChatGPT berobbanásának dacára. A felmérésben részt vevők 25 százaléka tartja lehetségesnek, hogy az MI-megoldások felvehetik a versenyt az igazi dalszerzők munkájával, de alig 8 százalék fél attól, hogy a jövőben elveszítheti a munkalehetőségét az MI térnyerése miatt. A közönségkutatás szerint a magyarok többsége (59 százalék) ugyan kíváncsi az MI által írt zenére, de az így válaszolók harmada bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy tetszik-e neki. További részletek itt.

A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és az alkotókra. A kiválasztott nap azért van októberben, mert 1965-ben ebben a hónapban, a kultikus Bosch Klubban játszottak először közönség előtt magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés-együttes előadásában. A dalszerzők napja idei mottója: „A dalszerző az első”. Ezzel az emberi dalszerzők elsődleges szerepére hívják fel a figyelmet a generatív mesterséges intelligenciával szemben.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MESTERSÉGES INTELLIGENCIA MENTI A SASOKAT

>> TESZTELTÉK A VÍZIMENTŐK CSODAESZKÖZÉT