Nyári napforduló és csillagfedés: mit mutat az égbolt?


2023.06.21 - Balatonica
út fák éjszaka csillagok

Június 21-én, azaz a mai napon a nyári napfordulóval kezdetét veszi a csillagászati nyár: a Föld északi félgömbjén az évnek ezen a napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Milyen különleges jelenségeket figyelhetünk meg ilyentájt az éjszakai égbolton?




Az idei nyári napfordulón, azaz az év legrövidebb éjszakáján, a Hold, a Vénusz és a Mars háromszög alakú együttállásának és a csillagfedésnek köszönhetően különleges jelenségekkel köszönt be a csillagászati nyár. Ezen a napon az Északi-sarktól az északi sarkkörig egész nap a horizont felett marad a Nap, Magyarországon pedig nagyjából 16 órán át tart a nappal. Ezzel ellentétben a déli sarkkörön, illetve a Déli-sarkon ezen a napon teljes sötétség uralkodik.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint ma este a hosszan tartó nappal miatt későn fog sötétedni, mégis érdemes megvárni, hiszen este 10 órakor gyönyörű együttállás alakul ki: a vékony holdsarló, a fényes Vénusz és a vöröses Mars egy tompaszögű háromszöget zárnak be, 5-5 fokra egymástól az égen. Mivel a Hold ekkor már alacsonyan, mindössze 13 fokkal a horizont felett helyezkedik el, érdemes ezt egy fáktól, épületektől és egyéb tereptárgyaktól mentes látóhatár mellől figyelni. Az együttállás június 22-én is megfigyelhető, ekkora a holdsarló átvonul a bolygópáros nyugati oldaláról a keleti oldalára, így még feltűnőbb lesz.

Mint hozzáteszik, ha június 21-én este sikerül derült ég alatt megfigyelni a Holdat, érdemes használni egy binokulárt is, hogy jól lehessen látni, amint a HD 76475 jelű csillag elhalad a holdsarló mögött. A belépés időpontja 21-én 22 óra 25 perckor, mindössze 8 fokkal a látóhatár fölött következik be. A kilépés szűk fél órával később, 22 óra 45 perckor történik meg, 6 fokos magasságban. Ha szerencsések vagyunk, és sikerül olyan helyet találnunk, ahonnan jól látszik a horizont, a Hold alatt, a Rák csillagképben észrevehetjük a Jászol-halmaznak nevezett látványos csillaghalmazt is.

Aki lemaradna az égi jelenségekről, böngéssze a csillagvizsgáló közösségi oldalát, ott ugyanis gyakran osztanak meg fényképes beszámolókat az elmúlt napok (vagy éjszakák) történéseiről. 

 

 

Forrás: femina.hu / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÉLI NAPFORDULÓ: HOGY ÜNNEPLI A VILÁG?

>> MA ÉJSZAKA KEZDŐDIK A CSILLAGÁSZATI TAVASZ