Ma éjszaka kezdődik a csillagászati tavasz


2023.03.20 - Balatonica
teleszkóp csillagvizsgáló naplemente

Ma éjszaka, március 20-án 22 óra 24 perckor lesz nap-éj egyenlőség, azaz hivatalosan ekkor kezdődik a csillagászati tavasz. Szerencsére a saját bőrünkön is érezzük a hőmérséklet pozitív változását, és talán mindannyiunk örömére tanúi lehetünk a természet kivirágzásának. De az égbolton vajon láthatunk bármilyen változást?
Eddig úgy tudtuk, hogy a nap-éj egyenlőség (latinul aequinoctium) egy olyan csillagászati esemény, amelyben a földi Egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, ez pedig évente mindössze kétszer fordul elő, március 21-én és szeptember 23-án. (Wikipedia)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális jelentése ezt úgy pontosítja, hogy a nap-éj egyenlőség dátuma valamennyit azért csúszkál, mert egy földi év nem pontosan egész számú többszöröse a földi napnak, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Ez az oka ugye annak is, hogy be kellett vezetni a szökőnapot, hiszen az eltérés négy év alatt már majdnem 24 órát tesz ki. Emellett a Föld pályaméretei sem állandóak.

Mindenesetre nem tévedtünk akkorát, merthogy ezek a változók csak nagyon kis eltéréseket okoznak: a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja a Gergely-naptár 400 éves periódusa alatt is csak egy-két órát változik előre vagy hátra. Utoljára 2011-ben esett március 21-ére, 2048-ban pedig először fog március 19-én bekövetkezni.

A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy a nap-éj egyenlőségkor az elnevezés ellenére nem egyenlő hosszúságú a nappal és az éjszaka. Mint írták, ennek egyik oka, hogy a légköri fénytörés miatt az égitestek egy kicsivel magasabban látszanak a horizont felett, mint a valódi elhelyezkedésük. Ez azt jelenti, hogy a Nap néhány perccel előbb jelenik meg a horizonton napkeltekor, mint valójában. Ugyanígy, napnyugtakor ennyivel később bukik le látszólag. Magyarán a jelenség néhány perccel növeli a nappalok hosszát.

A másik ok pedig az, hogy a nap-éj egyenlőség napján a Nap geometriai középpontja az, ami 12 óráig tartózkodik a horizont felett, de a Napnak kiterjedése van, azaz egy körlap világít ránk, vagyis már akkor is látszik, amikor a középpontja még nem kelt fel, illetve még akkor is sugároz, amikor a középpontja már lenyugodott. Emiatt a szó eredeti értelmében soha nincs nap-éj egyenlőség, ma sem lesz. Sőt, valójában legutóbb március 16-án és 17-én volt majdnem egyenlő a nappal és az éjszaka hossza. Ha valakinek feltűnt, büszke lehet rá.

 

Forrás: MTI/OMSZ, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TESTI-LELKI TÜNETEK TELIHOLD IDEJÉN

>> KITARTÓAN EMELKEDIK A TÉLI BALATON VÍZSZINTJE