Mivel fűtenek szívesen nyugati szomszédaink?


2023.09.12 - Balatonica
fahasábok lángolnak

Az osztrák statisztikai hivatal adataira alapozott felmérés szerint a háztartások és lakóterek fűtésének energiaforrásaként a fa az elmúlt években tovább növelte előnyét a fűtőolaj és a földgáz előtt Ausztriában.




Az osztrák biomassza-szövetség (ÖBMV) jelentése szerint az utóbbi években nagymértékben nőtt a fa használata tüzelésre az osztrák háztartásokban. A háztartások fűtésének a 2021/22-es fűtési szezonban mintegy 34 százalékát hasábfa, pellet vagy faapríték adta. A biomassza-fűtőművekben és fatüzelésű erőművekben előállított távfűtést is beleszámítva az arány 41 százalékra nőtt

Az, hogy a lakossági fűtőrendszerekben a fa tüzelőanyagok felhasználása a 2021/22-es szezonban közel 9 százalékkal nőtt a 2019/20-ashoz képest, egyrészt a viszonylag hűvös 2021-es évnek köszönhető, másrészt annak, hogy 2022-ben az ukrajnai háború nyomán a fafűtés és a fa tüzelőanyagok iránti kereslet óriási mértékben nőtt. Ebből világosan következik, hogy a múlt téli szezonban takarékoskodtak a földgázzal, a fogyasztás kétéves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent. Ugyanakkor 27 százalékkal több fűtőolajat használtak fel (nagyrészt az állami támogatásnak hála). A távfűtés a lakossági fűtés alig 14 százalékát adja, amelynek jó fele biomasszán alapul.

Vajon idén milyen fűtési szezonra készülhetünk?

 

Forrás: naphíre / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SÍELÉS GYEREKKEL. HOGY KEZDJÜNK NEKI?

>> EGYETLEN TETKÓÉRT ÉVES OSZTRÁK BÉRLET JÁR