Mitől lesz intelligens egy táj?


2023.09.25 - Balatonica
kék poszter esemény

A régió- és vidékfejlesztési gyakorlatok legtöbbször nem állják ki az idő próbáját, ami a Balaton-felvidéken különösen érzékelhető a tömegturizmus, az ingatlanpiaci nyomás, a változó éghajlat, gazdálkodási formák, gazdasági helyzet és életmód következtében. November 9-11-én előadások, kerekasztal beszélgetések, workshopok, viták, interaktív foglalkozások és kulturális programok fogják körbejárni a jelen helyzetet.




A veszprémi ActiCity-ben rendezett Intelligens Tájak esemény célja a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, kölcsönhatásait, módszereit vizsgálni a balatoni régió fejlődésében és jövőképében, a változást lehetővé tevő szereplők bevonásával, hogy az új igényekre épülő megoldások a gyakorlatba is beépülhessenek. A három napos konferencia és programsorozat (november 9-11.) alatt lesz szó adaptív tájmenedzsmentről, fenntartható gazdasági ökoszisztéma építésről, valamint a hétköznapi kultúráról és életmódról is. A fókuszba a teljes Balaton-felvidék belefér, de érintve lesz ezen belül Veszprém szerepe és potenciálja is.

A konferencia jelentőségét adja, hogy az EKF év lezárultával a helyi szereplők aktivitásán, elköteleződésén múlik, hogy mennyire sikerül hosszú távon beépíteni a VEB2023 által hozott lehetőségeket, elindított folyamatokat a térség életébe, fejlődésébe. Ezért a novemberi eseményen igyekeznek a lehető legtöbb szereplőt megszólítani és a jövőben is hasznos kapcsolatokat kiépíteni közöttük.

Mindezek során többek között az alábbi kérdésekre fogják keresni a válaszokat:

> Milyen alkalmazható megoldásokat tekinthetünk példaértékűnek ebben a térségben?
> Kialakulhat-e közös célrendszer a térségi szereplők egyetértésében és milyen lépéseket lehet tenni ezek elérésében?
> Hogyan tudnak eredményesen, egymás tevékenységét támogatva működni a térségfejlesztésben részt vevő helyi közösségek (döntéshozók, állami és szakmai szereplők, vállalkozások, aktív közösségek)?

További programokról, előadókról, részvételi lehetőségről itt tájékozódhattok.

 

Forrás: KÉK, Fotó: FB-esemény

KAPCSOLÓDÓ

>> ÉLMÉNYKÖR A BALATON-FELVIDÉKEN

>> HOGYAN ÉPÜLT KI A BALATON-PART?

>> 100 ÉV ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEI A BALATON-PARTON