Hogyan épült ki a Balaton-part?


2023.01.18 - Balatonica
kék legó kockák

Hogyan építkezzünk a Balaton-parton? Wettstein Domonkos frissen megjelent szakértő könyve erre a kérdésre keresi a választ, miközben végigjárja a múlt század emblematikus építészeti megoldásait a balatoni régióban. A hiánypótló kutatómunkát rengeteg archív fotóval illusztrálja a szerző, akivel a hónap végén személyesen találkozatunk a FUGÁ-ban.




Wettstein Domonkos Balatoni építészet című könyve a tópart huszadik századi építészeti örökségét mutatja be és a tervezéstörténet tapasztalatait összegzi. A könyv a szerző doktori kutatásának eredményeire épül, az egyes fejezetek korszakokra bontva ábrázolják a régió építészetének formálódását. Az épületek bemutatásán túl tágabb összefüggéseket, táji és települési koncepciókat is elemez a szerző.

Az egyes fejezetek a tervezéstörténet kiemelt szakaszaira fókuszálnak: a harmincas évek civil bázisú fejlesztéseire, az ötvenes évek útkeresésére, a hatvanas évek több léptékszintet átfogó fejlesztéseire, majd a hetvenes évek egyre inkább előtérbe kerülő ökológiai és fejlesztési problémáira. A könyv elmeséli a tópart egységes rendezésére és fejlesztésére kitalált Balatoni Intéző Bizottság 1929-es megalapítását, valamint az 1965-ben nemzetközi díjat nyert Balatonkörnyéki Regionális Terv részleteit. 

A kutatás során a korabeli publikációk mellett a hazai és nemzetközi archívumokban fellelhető tervanyagok is feldolgozásra kerültek. A könyv illusztrálásához felhasznált archív dokumentumok és fényképfelvételek mellett kiemelkednek a személyes visszaemlékezések és hagyatékok. A projekt keretében számos interjút sikerült készíteni a fejlesztésekben aktívan részt vevő építészekkel, akiket a könyv bőséggel idéz.

A könyv bemutatója 2023. január 26-án 18:00-kor lesz a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A szakmaközi kerekasztal beszélgetésen Schleicher Vera néprajzkutató muzeológus és Hörcher Ferenc filozófus eszmetörténész beszélget a szerzővel a korszak örökségéről, az eseményt Szabó Árpád, a BME Urbanisztika Tanszék tanszékvezetője moderálja.

 

Forrás: Építészfórum, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MORBID, MÉGIS TÖKÉLETES VALENTIN-NAPI AJÁNDÉK

>> BALATONFÜREDEN RANDEVÚZNAK AZ ÉV HÁZAI