Mit egyek-igyak, ha izomlázam van?


2023.02.26 - Balatonica
futó futópályán ülve nyújt

Lassan kitavaszodik és a téli tunyaságból kimerészkedünk a sportpályákra újra. Ilyenkor gyakori a váratlan túlerőltetés, a húzódások, az izomgörcs és akár a napokig tartó izomláz. Van olyan étrend, ami a kötelező nyújtásokon és pihentetéseken túl hatékonyan támogatja a gyors felépülést? Mutatunk néhány ötletet!




Meggy és meggylé

A meggy minden más lédús gyümölcsnél gyorsabban mulasztja az izomfájdalmat, ráadásul segíthet megelőzni az izomkárosodást, hiszen gazdag antioxidáns forrás. Ajánlott edzés előtt vagy után. Ha finnyásak vagyunk a savanyú ízére, keverjük bele kedvenc gyümölcsturmixunkba! A második kedvenc regeneráló gyümölcs (főleg nyáron) a görögdinnye, ami az izmok mellett a pulzust is helyreteszi. 

 

Túró

A zsírszegény túró (más kultúrákban a cottage cheese) bevált nyalánkság a megerőltető edzések után. Sportolóknál figyelték meg, hogy lassan lebomló fehérjetartalma miatt ideális a lefekvés előtti fogyasztása, mert így az éjszakai alvás közben fiatalítja vissza az elhasznált izmokat. Aminosavakban is gazdag, amitől pedig csökkenti a fáradtság- és fájdalomérzetet. Magvakkal együtt is fogyaszthatjuk.

 

Kávé

A kávénak újabban igazán jó sajtósa lehet, legalábbis egyre több jótékony hatásáról kapunk hírt. A fenntartható sportolást kutatók azt javasolják, hogy az edzés előtti órákban nyugodtan hajtsunk fel egy presszót, mert az segíteni fog elkerülni az izomláz kialakulását. Ha biztosra akarunk menni, szórjuk meg kis fahéjjal, ugyanis ő azon fűszerek egyike (a gyömbér és a kurkuma mellett), amelyek nyugtatják az izmokat.

 

Lazac

Valószínűleg kevésbé férünk hozzá napi vagy akár heti szinten, de ha egyszer-egyszer mégis, azt mindenképp időzítsük az edzésnapokra. Nem vicc, lényegében tökéletes a megfáradt izmoknak: az omega-3 zsírsav, az antioxidáns és a fehérje kombinációja receptre is felírható lenne izomláz ellen. Tálaljuk friss salátaágyon!

 

Másoknál bevált a banán, a tojás vagy a zabpehely. Érdemes kísérletezni ezekkel. Amivel viszont garantáltalán kevésbé fogunk jól járni, az a cukor és az alkohol. A finomított szénhidrát (cukor vagy fehér liszt) jellemzően csak olaj a tűzre, azaz fokozza a gyulladást, ebben az esetben az izomban. Az alkohol pedig dehidratál (azaz elvonja a felépüléshez nélkülözhetetlen víztartalmat) és az egészséges vérkeringést is megzavarja. Ugyan elbódít, ezek szerint mégsem jó ötlet alkohollal csillapítani a fájdalmat. Ha nincs más kéznél, inkább jegeljük az égő izmokat!

 

Fontos azonban leszögezni, hogy minden új étrend kipróbálásakor figyeljünk a szervezetünk reakcióira, és ha valami rendellenességet tapasztalunk, konzultáljunk táplálkozási tanácsadóval vagy szakorvossal!

 

Forrás: greatist.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍT A MÁSNAPOSSÁGON?

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!