Minél több időt töltünk a szeretteinkkel, annál tovább élünk


2023.11.21 - Balatonica
apa anya kislány karácsonyfa

Közelednek az ünnepek, ami az ajándékvásárlástól kezdődően minden évben lehetőséget teremt arra, hogy átértékeljük a családi és baráti kapcsolatainkat, és hogy több időt töltsünk a hozzánk közel állók társaságában. Újabb kutatás bizonyította, hogy ezen kapcsolatok ápolása élethosszabbító hatással bír.




Már számos korábbi tanulmány hozta összefüggésbe a magányosságot vagy a társadalmi elszigeteltséget a korai halálozás és más egészségügyi következmények magasabb kockázatával. A BMC Medicine friss tanulmánya szerint akik nem tartják a kapcsolatot rendszeresen szeretteikkel, barátaikkal, 39%-kal nőhet a korai halálozás kockázata. De jobban hangzik az állítás, ha megfordítjuk: amennyiben dolgozunk a fontos kapcsolataink erősítésén, azzal tulajdonképpen a saját mentális és fizikai egészségünkön dolgozunk, akár plusz éveket is nyerhetünk vele.

A magányosság és a társadalmi elszigeteltség különböző típusait vizsgálták, és azt találták, hogy ezek mindegyike összefügg a korai halálozás magasabb kockázatával. Ez azt is jelenti, hogy sokan családi vagy baráti körben élik meg a magányt és az izolációt, tehát hiába vannak más emberek társaságában, a kötődést nem élik át. Ők ugyanúgy nincsenek jól testben és lélekben, mint akik például egyedül karácsonyoznak.

A szerzők által meghatározott magányérzetet két tényezővel mérték: a résztvevők milyen gyakran érezték úgy, hogy megbízhatnak egy hozzájuk közel álló személyben, és milyen gyakran érezték magukat magányosnak. A résztvevők társadalmi elszigeteltségét azzal mérték, hogy milyen gyakran látogatták meg őket barátaik vagy családtagjaik, milyen gyakran vettek részt heti rendszerességű csoportos tevékenységekben, és hogy egyedül éltek-e. A tanulmányból az is kiderült, hogy a felszínes interakciók nem változtattak sokat a vizsgált alanyok (458 ezer 40 és 69 év közötti résztvevő) hogylétén.

Az ajánlás tehát az, hogy (az ünnepek közeledtével különösen) keressük azon emberek társaságát, akiknek a jelenléte sokat ad nekünk, illetve akiknek mi is adni tudunk a szeretetünkből, figyelmünkből, törődésünkből. Tudományos adatok birtokában állíthatjuk: életeket mentünk, ha így teszünk.

 

Forrás: naphíre / CNN, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HÁROMSZOR IS JÖN A MIKULÁS A BALATONRA

>> HA ÍGY TESZÜNK, KÖNNYEBB LESZ A REGGELI KELÉS