Mindenki Privát Balatonja: ÉVÖSSZEGZŐ


2023.12.05 - Balatonica
üzenőfal üdvözlőlapok fekete-fehér

A Privát Balaton projekt megmutatta, hogy szeretett tavunk, a Balaton történelme velünk élő örökség, személyiségünk szerves része. Kilenc kiállítás, több mint százezer látogató, kulturális programok a Balaton északi és déli partján, közösségi fotógyűjtés – ezek a számszerű adatok, elkészült a projektév összegzése.




A hivatalos iratok mellett a fotók is segítik a múlt feltárását, a jelen megértését és dokumentálását. A hagyományos történetírás bázisa elsősorban a levéltárak iratanyaga, pedig a kutatók és a ma élő emberek számára legalább annyira érdekes és értékes a mindennapok története, a hétköznapi emberek múltja.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programunkban a privát múlt kutatása külön hangsúlyt kapott: számos kisebb és nagyobb program dolgozza fel a városoknak és a régiónak azt a múltját, amelyet a történelemkönyvek és a sárguló újságlapok nem tudnak megmutatni. A Privát Balaton projekt kiemelt célja, hogy a megszokottól eltérő módon dokumentálja a balatoni régió távolabbi és közelmúltját. Ezért gyűjtötte a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár csapata a tónál készült fotókat, képeslapokat, amelyek egy online archívumba kerülnek, és az interneten keresztül bárki elérheti őket. A beérkezett fotókból a Balaton északi és déli partján összesen kilenc településen (Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonakali, Révfülöp, Badacsonytördemic-Szigliget, Keszthely, Fonyód, Balatonboglár, Siófok) különböző témakörökben szabadtéri kamarakiállításokat rendeztek.

A MÁV és a BAHART közreműködésének köszönhetően az elsősorban hajó- és vasútállomásokon elhelyezett installációk 2023. november 6-ig voltak láthatóak, hogy még az őszi szünetben utazók, kirándulók is megnézhessék őket. A projekt záróeseményére rendhagyó módon került sor. A Lipták Gábor Városi Könyvtár a saját közösségi terein kívül az intézmény előtti utcát is bevonva egy összművészeti és gasztronómiai programmal várta az érdeklődőket. 

 

 

A képanyag gyűjtése tovább folytatódik, bárki feltöltheti a tó környékén készült fotóját a privatbalaton.hu felületére, vagy személyesen is leadhatja a Könyvtárban kialakított Privát Balaton gyűjtőponton. A gyűjtést végzők továbbra is örömmel átveszik a fotókat, beszkennelik és feljegyzik a hozzájuk kapcsolódó információkat. 

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: FORTEPAN (Magyar Rendőr, 1986)

KAPCSOLÓDÓ

>> VAN KEDVENC FOTÓD A BALATONRÓL? KÜLDD BE!

>> FOTÓSVIADAL ÉS TELJESÍTMÉNYTÚRA