Minden, ami zene és Balaton júniusban


2023.06.05 - Balatonica
zenehallgatás nyílt vizen

Igen, a Balaton zeneileg elképesztően sokszínű. Az idei június zenei kínálata kivételesen változatosnak ígérkezik. Aktuális programajánlónkban a széles skála különböző pontjairól válogattunk. Audiovizualitás, futurista jazz, zenei improvizációk, pazar blues, romkoncert, megzenésített versek, rock and roll és rockabilly.




Etceteral koncert

Mikor? június 14.

Hol? Kisbirtok_Kultbazis, Zánka

A szlovén audiovizuális formáció kísérletező, poliritmikus futurista jazzt hoz Zánkára, ami egy komolyabb súlyzós edzésnek felel meg agyunk zenét érzékelő szeletének. Legutóbbi lemezük címe Rhizome, magyarul gyöktörzs, és ez szépen összefoglalja zenéjüket: kibogozhatatlan, mindent átszövő, egymásból épülő és önmagába visszatérő, folytonos növekedésben lévő, lenyűgöző egység. Néha jazz, néha tiszta elektronika, egyikbe belefeledkezve már ismét egy új hangzásban találjuk magunkat. Minden egy ritmust követ, és így jut el az egész egy improvizatív, természetesnek ható polifonikus hangzásig. Minden érzékünket és minden agysejtünket lekötő élményre számíthatunk.

 

Romkoncert Harcsa Veronikával

Mikor? június 18.

Hol? Kővágóörsi zsinagóga

A Lámpafény című előadáson Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ismert 20. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adják elő. Az Európa-szerte elismert zenészpáros együttműködése a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen töltött éveikre nyúlik vissza. Akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legutóbbi két lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó felállás. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal, azaz kreatív, kísérletező, műfajokat elegyítő zenei történeteikkel. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Az előadáson felcsendülnek majd József Attila, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos és Karinthy Frigyes költeményei is. Vendég: Dresch Mihály

 

Pocca Piknik

Mikor? június 29 – július 1.

Hol? Felsőörs

Felsőörs festői külterületén a Pocca dűlőben harmadszor kerül megrendezésre a Pocca Piknik. A fellépők között lesz Deák Bill Gyula, Szalóki Ági, Egri Péter és a Mystery Gang, Fenyő Miklós, és az R-Go. A bódító levendulaillattal övezett tágas területen három napon át tartó zenés-táncos tombolás mellé kiváló gasztronómiai élmények és finom hűsítők társulnak.

 

Sabar Blues 6.

Mikor? június 30 – július 1.

Hol? Sabar Borház, Káptalantóti

Pazar zenei repertoárral, klassz borokkal, tuti kajával, filmbeillő naplementével, és jófej emberekkel idén hatodjára jelentkezik a Sabar Blues. A zenei kiválóságok között Benkő Zsolt, Ecseri János Blues Trupp, Beaux Jaxon Blues Quartet, BluestoneMindkét este jamming, amíg a zenészek bírják szusszal. Az ott éjszakázóknak sátorhelyet is biztosítanak.

 

Forrás: funzine.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MARGA SOL ÉS BARÁTAI PALOZNAKON

>> ELEKTRONIKUS ZENE AZ INOTAI HŐERŐMŰBEN