Marga Sol és barátai Paloznakon


2023.04.13 - Balatonica
Paloznak Jazzpiknik 2022

Az idei Paloznaki Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt. Az év egyik legfontosabb hazai eseményéről Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettest kérdeztük, különös tekintettel házi szerzőnk, Marga Sol meglepetés fellépésére a fesztivál zárónapján.




Az ország egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát a jazzpiknik. Hány év munkája áll emögött az eredmény mögött?

Idén tartjuk a 11. Paloznaki Jazzpikniket, de azt gondolom, hogy a 7. alkalom volt az, amikor a Kool & The Gang koncertjével igazán felkerültünk a fesztivál térképre. Büszkék vagyunk arra, hogy a covid vírus miatt nekünk csak 2020-ban maradt el a Jazzpiknik, 2021-ben már teljes felállással, külföldi előadókkal vártuk a látogatókat. Mindenképp az volt a legnehezebb évünk, még az utolsó héten is előadót kellett cserélnünk a Nagyszínpadon. Sose felejtem el amikor a Gipsy Kings elkezdett játszani és látszott az embereken, hogy ez most egy másfajta öröm az arcukon, ilyen élményben már 2 éve senkinek nem volt része.

Honnan jött az első piknik ötlete? Mennyiben volt más az az esemény, mint mondjuk a minden korábbi rekordot felülmúló 2022-es?

Összehasonlíthatatlan. Az első Jazzpiknik egy házibuli volt a paloznaki Tájház udvarán. Évről-évre nőtt a helyszínek és a napok száma. Tavaly volt az első év, amikor mind a 4 színpadon, 3 napon át szóltak a koncertek. Ez több, mint 40 fellépőt jelentett.

A jazz és akusztikus zene védjegye lett a fesztiválnak, de ezen kívül is próbál más lenni, mint a többi, nagy létszámú látogatót vonzó nyári rendezvények. Miben próbáltok úttörők lenni a többi fesztiválhoz képest?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy általában olyan külföldi előadókat hívunk, akiket ritkán láthat a magyar közönség, illetve megvannak azok a zenei stílusok, amikből szemezgetünk. A hasonló méretű, illetve nagyobb méretű magyar fesztiválok kevésbé tematikusak. Nem meglepő, ha a nagyszínpadon egy reggae zenekart egy post hardcore zenekar vált és ezután egy techno dj zárja a programot. Nálunk ez azért elképzelhetetlen.

Paloznak egy 500 lakosú Balaton felvidéki település. Az ott lakók hogy fogadják, hogy egy ilyen jelentős eseménnyel büszkélkedhet a lakhelyük?

Jó a viszonyunk a faluval, a falu turizmusa mindenképp fellendült. Ennek azért nem mindenki örül, de mi mindig próbálunk tekintettel lenni a teljes lakosságra.

Kik a törzsközönség? Látjuk, hogy tele vagytok gyerekprogramokkal. Ezek szerint a közönség egy része "veletek öregszik" és visszajárnak évről évre? Vagy szempont, hogy új rétegeket vonzzatok be?

Azt mondanám, hogy a törzsközönségünk 35+, és nem véletlen a sok gyerekprogram, 14 éves kor alatt ingyenes a belépés a rendezvényre. Az az igazság, hogy mivel ez már a 11. fesztivál, mostanra felnőtt egy olyan generáció, akiket gyerekként a szüleik hoztak a rendezvényre és most már felnőttként a barátokkal járnak vissza.

Milyen előadókkal és bandákkal készültök az idei eseményre?

A "nagy nevek" idén Nik West, Rick Astley, Thievery Corporation, Dirty Loops, Level 42 és az Incognito. Én arra sarkalnék mindenkit, hogy nézzen el a kisebb színpadokhoz is. Barabás Lőrinc Quartet, Gyémánt Bálint - Oláh Krisztián Duo, Odd ID, Lengyel Johanna - Nagy Kristóf Duo, akiket semmiképp sem hagynék ki.

Augusztus 5-én a piknik záró fellépője Marga Sol lesz, aki a zeneszerzés mellett kivételesen tehestéges DJ is egyben. Hogy került rá a választás? Az elmúlt években Dj szettjei alatt különféle hangszerekkel kísérték neves előadók. Mit jelent pontosan a "Marga Sol & Friends" elnevezés és milyen zenei élményre számíthatunk tőlük?

A Jazzpiknik társszervezője a Homola Pincészet, és tavaly már a Dj a Szőlőben keretei között többször is fellépett Marga a Borteraszon. Úgy éreztük, hogy itt az idő, hogy a Jazzpiknik Nagyszínpada közönségének is megmutassuk őt, de azért mindig szeretünk egyet csavarni a nálunk fellépő produkciókon. Margához csatlakozik Darles Flow elektronikus ütőhangszeren, illetve Dadoni Trumpet trombitán a fellépés folyamán. Egy több napos fesztiválon a záró produkció mindig kiemelt fontosságú, azt gondolom, hogy erre a fellépésre a közönség sokáig emlékezni fog majd.

 

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> MÁR HANGOLNAK A PALOZNAKI JAZZPIKNIKRE

>> „A ZENE AZ EGYETLEN VALÓDI VILÁGNYELV”

>> "MUSIC IS THE ONLY UNIVERSAL LANGUAGE"