Milyen megoldást találtak az illegális stégekre?


2023.08.14 - Balatonica
stég víztükör naplemente dombok

Generációk óta probléma a Balatonnál, hogy engedély nélkül építenek stégeket a part közelében. A vízügy megelégelte a helyzetet, és újabban egyszerűen levágják a lakatokat, kiemelik és elszállítják az illegális stégeket, majd a költségeket a tulajdonosra terhelik.




A Vízügyi Igazgatóság egész egyszerűen megelégelte, hogy sokan engedély nélkül építenek vízbejárókat a Balatonnál. Bérleti díj ellenében máskülönben lehetséges engedélyért folyamodni, azonban valószínű, hogy nem mindenki kapná azt meg, hiszen a túl sok stég teljesen tönkreteszi a Balaton víztisztító rendszerét: a nádast

A probléma tehát kétrétű. Egyrészt az illegális stégekre nem fordítanak szakértő figyelmet a tulajdonosok, vagyis nem gondoskodnak róla, hogy kikerüljenek télen; a viharok tönkreteszik; eliszapolódnak; vízfelszín alá kerülnek és ezek balesetet okozhatnak. Másrészt, ha felszaggatjuk a Balaton öntisztítását végző nádast, és mindenféle stégeket építünk bele, akkor a hullámzás túlzottan átmossa, ettől megbomlik és a végén elpusztul. Magyarán megöljük a Balaton tisztító-szűrő rendszerét, amit semmivel sem tudunk pótolni.

Most tehát választás elé állították az érintett stégek tulajdonosait. Sok helyen lehetőséget kaptak arra, hogy maguk bontsák el a tákolmányukat. Ha ezt nem teszik meg, akkor a vízügy megteszi helyettük, ők pedig akár 100 ezer forintos számlát is kaphatnak utólagos munkadíjként.

 

Forrás: atv.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI TÖRTÉNJEN AZ ILLEGÁLIS STÉGEKKEL?

>> MI A BAJ A PALACKOZOTT VÍZZEL?

>> EZEK MIND ERDŐREZERVÁTUMOK