Mi a baj a palackozott vízzel?


2023.01.06 - Balatonica
üzenet palackban sirály és halacska

A palackozott ásványvíz első ránézésre talán az egészségesebb megoldásnak tűnik, azonban mostanra kiderült, hogy nem feltétlenül járunk velük jobban, ráadásul környezettudatosság szempontjából sem örülhetünk nekik. Soroljuk a konkrét okokat.




Vitathatatlan tény, hogy a palackozott víz kényelmes és viszonylag elegáns megoldás, szabvány megjelenése miatt megbízható minőségnek is tartjuk utazásaink során. Azonban érdemes rákérdeznünk, hogy hol is készülnek és miért kerülnek ennyibe ezek a termékek?

A probléma eredője, hogy a csapvíz soha nem vált univerzális luxussá. Becslések szerint világszerte több mint 800 millió embernek nincs biztonságos ivóvize, és még a nyugati világ nagyvárosai között is akad, ahol palackozott vizet ajánlott fogyasztanunk csapvíz helyett. A csapvíz romló minőségét az elöregedő létesítmények és a vízellátásba bekerülő mérgező vegyszerek okozzák.

Nos, sajnálatosan kiderült, hogy a palackozott vizek sem garantáltan tisztábbak, mint a csapvíz, főleg a csomagolásuk és a tárolásuk miatt. A csapvízre vonatkozó szabályok számosabbak, szigorúbb ellenőrzés alatt tartják őket, mint a palackozott vizeket; a palackozott víz ráadásul mégis egyre többe kerül.

Nemsokára kénytelenek leszünk szembenézni vele, hogy a palackozott víznek óriási környezeti lábnyoma van. Általában tóból, forrásból vagy földalatti víztározókból származik, és a gyártóknak átlagosan 3 liter vízre van szükségük egy liter palackozott víz elkészítéséhez. A műanyag palackok előállításához évente több milliárd gallon olajra és 2000-szer több energiára van szükség. mint amennyi az iható csapvíz fenntartásához kell. A szemetelésből eredő környezeti károk pedig jó ideje közismertek.

Szerintetek miért nem csökken mégsem a palackozott ásványvizek népszerűsége?

 

Forrás: Scripps News, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!

>> EGÉSZSÉGES ÉS FINOM? BALATONI SZÖRPKÓSTOLÓ