Mikor támadnak emberre a madarak?


2023.05.05 - Balatonica
egy csapat felzavart madár

Jártunkban-keltünkben időnként lehet olyan érzésünk, mintha a máskülönben békésen velünk élő madarak a szokottnál ellenségesebben méricskélnének minket, időnként esetleg felénk is kapnak. Mivel váltottuk ki ezt a viselkedést? Mennyire veszélyes egy ilyen helyzet, és hogyan védekezzünk, ha nagyon megijednénk?




A NAPHÍRE szemlézteMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület figyelmeztető bejelentését, miszerint lakott településeken június közepéig számítani lehet a dolmányos varjak ellenséges, támadó viselkedésére. A jelenség okait könnyű végiggondolni. Nemrég mi is kitettünk egy cikket az áprilistól jellemző fészekelhagyási időszak velejáróiról. A madárfiókák ilyenkor még nem igazán tudnak repülni, a szülők tehát a talajon csetlő-botló fiókákat védelmezik. Amennyiben véletlenül túl közel sétálunk hozzájuk, ők azt támadásnak vehetik, ezért indulnak meg ellenünk. 

Hasonló viselkedés az esti és éjszakai órákban a macskabaglyok kapcsán is előfordulhat. A varjúfélék esetében azonban külön problémát jelenthet, amikor a fiókákat illegálisan emberek nevelték kézből etetéssel. Mivel ezen madarak számára az ember táplálékot biztosító etetőforrást képvisel, előfordulhat, hogy erőszakosan fogják kérni, kunyerálni az élelmet. Egy elszökött vagy elengedett madár bármely járókelő fejére, vállára szállva, közben hangosan károgva követelhet, amit az átlagember madártámadásnak vélhet. Sajnos ezek a szuperintelligens madarak gyorsan rájöttek arra is, hogy milyen jól lehet kergetni és ijesztgetni a menekülő embereket, ami esetenként rendkívül veszélyes, akár súlyos, végzetes közúti és eleséses balesetet okozhat. Ezért is különösen fontos, hogy varjúféle fiókáját állatkerten, szakértő személyzeten kívül senki ne neveljen!

Magyarországon emellett leginkább a fiókáival úszó bütyköshattyúpártól tarthatunk még, mert ha a horgászcsónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek bizony keményen támadhatnak. Ilyenkor a madarak a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ránk üthetnek, ami a gyerekekre komoly kockázatot jelenthet. A legjobb elkerülni a fiókáikat terelgető hattyúkat! A rámenősebb varjak, szarkák, sirályok esetében nyugodtan használjuk a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt.

Sétáltatás közben a kutyáink valószínűleg még több madártámadásnak vannak kitéve, főleg a kisebb testű fajok (fekete rigó vagy házi rozsdafarkú) által. Ebben az esetben is az útban lévő fiókák védelme az elsődleges indok, és ha nem figyelünk, négylábú kedvenceink vehemensebb összetűzések részeseivé is válhatnak. Ha elég bátrak vagyunk, segíthetünk a fiókákat a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre vinni. Készüljünk fel, hogy ilyenkor az izgatott szülők végig követnek minket, viszont az addig veszélyzónának minősülő járdaszakasz ismét használhatóvá válik. 

 

Forrás: NAPHÍRE / MME, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI A TEENDŐ, HA MADÁRFIÓKÁT TALÁLUNK?

>> EZÉRT VÉDEKEZZÜNK IDŐBEN A SZÚNYOGOK ELLEN!