Egy hattyúpár megható ragaszkodása


2023.02.24 - Balatonica
hattyúpár

Közismert, hogy a hattyú egy életre választ párt magának. Azt kevesebben tudják, hogy a hattyúk a Balaton környékén egyszer már kihaltak, és úgy telepítették vissza őket később. Azóta viszont nagy szeretettel védjük a kecsesen sikló víziszárnyasokat, most épp Balatonfűzfőn sikerült megvédeni egy gyönyörű, hűséges hattyúpárt.




Egy hónappal ezelőtt Balatonfűzfőn sérült hattyúra lett figyelmes egy kedves hölgy, név szerint Terike. Kiderült, hogy még épp időben figyelt fel a bajra, a tojót ugyanis sürgősen Székesfehérvárra kellett szállítani, a tavaly átadott Sóstó Vadvédelmi Központba. A madarat ott azonnal kezelésbe is vették. 

Időközben a tojó párja minden egyes nap kijött a fűzfői mólóhoz és várta, hogy visszahozzák a párját, még a legzordabb téli napokon sem bújt el, Terike tartotta benne a lelket. A hattyúk mindössze 5 százaléka szakít a párjával, a fűzfői hím példány nem ezek közé tartozott.

A szárnyas a rehabilitáció alatt szerencsére teljesen rendbe jött, még fel is hízott valamelyest. Csütörtökön elérkezett hát a nap, amikor (egy másik sérült hattyúval egyetemben) visszaengedték természetes élőhelyére, és bizony ezen a napon is előkerült a párja, akit a videó tanúsága szerint egyáltalán nem zavartak a plusz kilók. Boldog együttlétben úsztak ki a tó közepére.

A hattyúk valóban csodálatos lények, de a természetben bőven találunk egyéb példákat az örök hűségre. Íme tíz másik állat, akik egy életre választanak társat.

 

Forrás: likebalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁLOMNÁSZÚT: 5+1 ÚTI CÉL

>> ÍGY BŐVÜL A VESZPRÉMI ÁLLATKERT