Mi a teendő, ha madárfiókát találunk?


2023.04.25 - Balatonica
madárfiókák tátott csőrrel

Ilyentájt kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, amikor a kirándulásaink során gyakran találkozhatunk a fészekből kiesett, de repülni még nem tudó egyedekkel az aljnövényzetben. Mit tehetünk mi, emberek? Egy friss közleményből kiderül, hogy a legrosszabb, ha próbáljuk megmenteni őket.




Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye hívja fel a kirándulók és túrázók figyelmét arra, hogy amennyiben repülni nem képes madárfiókát vagy más, magányosnak tűnő fiatal állatot talának az erdőben, lehetőleg ne avatkozzanak be segítő szándékkal. 

A tájékoztatás szerint a kis- és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákat láthatnak, amint az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögnek, gyakran hangosan csipognak. 

 

 

A látszat ellenére azonban ezek a fiatal állatok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazavisszük őket. Mi ugyanis nem tudjuk megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel táplálva a fiatalokat, maradandó egészségkárosodást is okozhatunk nekik. Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal, azaz itt sem teszünk jót, ha menteni próbálunk, ráadásul ezeket jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad.

A szárnyasok esetében az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük le. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével és ágak közé helyezésével. Ennyi bőven elég, ha ennél többet teszünk, valószínűleg csak rontunk az utódok túlélési esélyein.

 

Forrás: MME, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EZÉRT VÉDEKEZZÜNK IDŐBEN A SZÚNYOGOK ELLEN

>> A BALATONI DÍNÓK NYOMÁBAN