Mi lesz az új sláger a balatoni fagyi kínálatban?


2023.05.20 - Balatonica
fagyi szirom eper

Ha hiszitek, ha nem, pillanatokon belül beköszönt a strandszezon. Nincs is annál jobb, mint három gombóc fagyinkkal korzózni a napsütötte parton két hűsítő lubickolás között. Minden nyár hozza a maga sláger ízeit: tavaly a levendulás epercsoda tarolt. És mik lesznek az idei kedvencek?




A legelső Balaton Fagyija versenyt a Balatoni Turizmus Szövetség hirdette meg 2014 tavaszán. Az akkori győztes egy balatonmáriafürdői fagylaltozóból került ki, Balatoni Randevú névre hallgatott és ízre pezsgős marcipán volt szamócával.  A verseny idén jubilál, immáron tizedik alkalommal került megrendezésre. Összesen 18 fagylaltkölteményt neveztek be, mindet Balaton környéki fagylaltozó helyekről.

A cukrászmesterek a gyenesdiási Bringatanya – Somogyi Fagylaltműhelyben mérték össze tudásukat. A pályaművek elkészítésére 35 perc állt rendelkezésre. A zsűri a megjelenés, az ízek és az állag mellett a balatoni alapanyagok kreatív felhasználását is díjazta. Ezek alapján a 2023. évi győztes a balatoni tövises mangó sorbet lett. Készítője a balatonalmádi Amaretto Due.

A névben szereplő sorbet (máshol: sörbet vagy serbet, franciásan szorbé) egy nagyon régi (talán 13. századi Kínából származó), a fagylaltok őseként is emlegetett friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített üdítő jeges édesség, amit általában az étkezés végén desszertként, vagy akár a két főfogás között gyomornyugtatóként szolgáltak fel. (Wikipedia)

 

 

Három különdíjat is hirdettek, melyeket a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó édes csalogány fagylaltja, a (tavalyi győztes) balatonakarattyai Sissi Fagyizó egyszerűen túrógombóc nevű kreációja, valamint a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelte ki.

A díjazott fagylaltok receptjét a versenyszabályok értelmében minden más cukrászda számára is elérhetővé teszik, így a nyári szezonra elvileg bármely üdülőhely elkészítheti a formabontó nyertes nyalánkságokat.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> IDE GYERE, HA FALNÁD A PALACSINTÁT!

>> ESZTERHÁZY EPERCSODA LEVENDULÁVAL FAGYI LETT A BALATON FAGYIJA (2022)