A balatoni dínók nyomában


2023.04.09 - Balatonica
dínó figurák medencénél

A Bakony sűrűjében található iharkúti bauxitbánya világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű dinoszaurusz lelőhelynek számít. A rendkívüli kutatásról a térség és a téma avatott szakértője, Ősi Attila paleontológus tart előadást a Veszprém megyei Litéren április 14-én.




A Bakonyban felfedezett lenyűgöző dinoszaurusz lelőhelynek hála mára egy igen gazdag tudásanyag halmozódott fel a magyarországi dínó fajtákról. A maradványok késő kréta koriak, azaz mintegy 85 millió évesek. Halak, kétéltűek, teknősök, gyíkok, dinoszauruszok, pteroszauruszok (repülő őshüllők) és madarak maradványai mellett egy egészen kivételes krokodil, az Iharkutosuchus makadii koponyái és állkapcsai is előkerültek. Ősi Attila előadásában szó lesz a hazai dinoszaurusz- és más őshüllőlelőhelyek kutatásáról, a legújabb eredményekről és technikákról. Emellett szó esik majd észak-amerikai, patagóniai és közép-ázsiai dinoszaurusz-expedíciókról is, melyeken az előadónak ugyancsak volt szerencséje kutatni. Bepillantást nyerhetünk a sok millió éves csontok világába és abba a mára már letűnt környezetbe, melyben ezek a sokszor szinte elképzelhetetlen ősvilági élőlények éltek. Az előadás után eredeti dinoszauruszcsontokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A programot felnőtteknek és felső tagozatos diákoknak ajánlják, tízéves kortól.

A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világáról szóló illusztrált könyvet itt lehet megrendelni.

 

Látogatás a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyen

 

A balatoni dínók szerelmeseinek ajánljuk még a Keszthelytől északra található REZI DINO- ÉS KALANDPARKOT, ahol mozgó, lélegző,hangot adó, élethű nagyságú őshüllők és egyéb látványos játékelemek találhatók, és külön jó hír, hogy ők a húsvéti ünnepek alatt is nyitva tartanak.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÖN A FOLYTATÁS: BRÚNÓ KESZTHELYRE UTAZIK

>> ÖKOLÓGIA PROGRAM INDUL A BALATONÉRT