Merre nőnek Európa legszebb fái?


2023.05.18 - Balatonica
szlovák tölgy

Lezárult az Év Fája 2023 nevezési időszaka. Szigliget például az Antal-hegyi mandulafával nevez. Az országos győztes képviseli majd Magyarországot az európai rangadón. Mutatjuk, mely híres-nevezetes fákért érdemes akár külföldre is elutaznunk.




Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta számos ország csatlakozott, Magyarországon 2010-ben rendeztük meg először. 2011-ben először az országos győztesek az Európai Év Fája címért is versenyezhettek egymással.

 

Krolevtsi almafa kolónia, Ukrajnából (az idei 3. helyezett)

 

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

 

A Balaton régió tavalyi nevezettje: páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában


A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Az aranyérmes többször nem nevezhető, azonban az összes többi helyezett a következő években újra indulhat a megmérettetésen. Tavaly a tatai Angolkertben, a Cseke-tó partján elfeküdt, közel 250 éves platán nyert, tavalyelőtt a debreceni Csokonai Színház elé 100 éve ültetett csüngő japánakácai kapták a legtöbb szavazatot. Az európai mezőnyben sajnos egyikük sem lett dobogós.

Az országos döntősök közül a szakmai zsűri kiválasztja még a Hős Fa cím nyertesét (egy olyan egyedet, amelynek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek), illetve az Országos Erdészeti Egyesület a különdíjas fát is.

Az elmúlt 2 évben a lengyelországi és szlovákiai tölgyek vitték a pálmát (lásd a címlap fotót), de lényegében a résztvevő 15 ország mindegyike egészen különleges fákkal és azok nem mindennapi történeteivel rukkol elő évről évre, igazán megéri szemezgetni köztük.

 

Forrás: evfaja.hu, Fotók: European Tree of the Year Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYEK EURÓPA LEGJOBBRA ÉS LEGROSSZABBRA ÉRTÉKELT LÁTNIVALÓI?

>> EZEK MIND ERDŐREZERVÁTUMOK