Melyek Európa legjobbra és legrosszabbra értékelt látnivalói?


2023.03.30 - Balatonica
magyar parlament

Azt mindig is tudtuk, hogy a magyar Országház kedvelt turistacélpont, de talán minket is meglep, hogy egy újonnan felállított rangsor alapján a világ kedvenc látnivalója. Úgy tűnik, a világutazók a jó öreg kontinens, Európa szolgáltatásaival és nevezetességeivel a legelégedettebbek (tisztelet a kivételnek). Mutatjuk, milyen társaságban végeztünk az élmezőnyben!




A Stasher poggyászmegőrző szolgáltatás a világ top 99 látnivalóját mérte össze az interneten tárolt értékeléseik alapján. Egész konkrétan összeadták a Google véleményeket, a környékbeli szálláshelyek minősítéseit, a legközelebbi nemzetközi repülőtér elérhetőségét, a közbiztonsági mutatókat, valamint a TikTok videókból leszűrhető globális érdeklődés mértékét, és ezekből az adatokból állították fel egy új rangsort.

Ők a kedvencek

A fentebb részletezett számítások alapján a világ 5 legkedveltebb látnivalója közül négy Európában található. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a világ ezen részén érezték a leginkább biztonságban és a legkevésbé átejtve magukat a turisták. Magyarán azt kapták, amire számítottak, vagy még annál is jobbat. A lista élére került az 1929-es világkiállításra átadott Plaza de España a spanyolországi Sevillában, az izlandiak egyik természeti csodája, a Kék Lagúna, ami gyakorlatilag egy lávamező középén található szabadtéri gyógyfürdő, a megunhatatlan párizsi Disneyland, ami mára egy hatalmas szórakoztató komplexummá nőtte ki magát, és mindezeket megelőzve a magyar Parlament neogótikus épülete egy dunai hajókázással egybekötve. Erre a négy látnivalóra egyaránt jellemző, hogy jól megközelíthetőek, a maguk mezőnyében megfizethetőek és biztonságos látogatói élményt nyújtanak, valamint kiváló szelfi célpontok.

 

Ők a csalódások

A lista aljára csúsztak azok a látnivalók, amelyekben a legtöbb kivetnivalót találták az odalátogatók. Némelyikük túlontúl drága a kapott élményhez képest, más helyeken egyszerűen túl nagy a tumultus, a kosz, a lárma, és valahogy az sem jön be, ha menetrendszerűen kizsebelik az arra járókat. Megnyugtató, hogy ezeknek a helyeknek a zöme távoli kontinenseken zsúfolódik össze, jellemzően Ázsiában (lásd Hong Kong, India) és Amerikában (Los Angeles, Florida). Európából egyedül a fénykorához képest valóban megkopott isztambuli Nagy Bazár jutott ebbe az alsó kategóriába. Természetesen ezek a vidékek is rengeteg izgalmas felfedezést nyújtanak, de talán a bejáratott turista útvonalaktól messzebb.

 

Forrás: euronews.travel, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁLOMNÁSZÚT: 5+1 ÚTI CÉL

>> KÉK ZÓNÁK. HOL ÉLÜNK A LEGTOVÁBB?