Megújul a lovasturisztikai központ Fenékpusztán


2023.04.29 - Balatonica
három ló

Kiállítóhelyként újul meg Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság, ahol Európa egykor legjelentősebbnek számító lótenyésztő központját csodálhatjuk meg, valamint a lovas kultúra és a Festeticsek kapcsolatáról tudhatunk meg érdekeseket.
A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Visit Hungary összefogásával, 1,66 milliárd forint európai uniós forrásból zajlik a beruházás első üteme. A létesítmény a 18. század végétől 1945-ig a Festeticsek kezelésében volt. A majorság három részre tagozódik. Az északi szárnyban borjú- és gulyaistálló volt, a középső kiskastély a grófi szállásnak és a szekérbeállónak adott helyet, a déli részen pedig a kanca- és a ménistálló, valamint a csikósok lakásai kaptak helyet.

 

Forrás: Helikon Múzeum

 

A területet 1739-ben vették meg a Festeticsek, majd 1799-től kapott benne helyet a főúri ménes, de lovászképzést is indítottak. Félvér és telivér lovakat tenyésztettek angol és arab telivérek betelepítésével. Közép-Európa vezető lótenyésztő helye volt Fenékpuszta, ahonnan számos nemzetközi díjat nyert paripa származott, a szintén itt tartott jelentős szürkemarha-állomány pedig a monarchia hadseregének élelmiszer-ellátásához járult hozzá. A kiskastély 1820-ra épült meg. A majorság 1938-ig szinte változatlan formában működött, de a háborút követően a Festeticsek elvesztették földbirtokaikat. Így Fenékpusztán len üzem, kendergyár, termelőszövetkezet, iskola, tehenészet és komfort nélküli lakások foglalták el a korábbi gazdaság területét, ami évtizedekig elhanyagolt volt.

A Festetics-örökség újbóli bemutatását célzó beruházás november végén záruló első ütemében elkészült a déli szárny és a kiskastély felújítása, és még folyik a borjúistálló rekonstrukciója. A déli szárnyban fogják kialakítani a kancaistállót és a látogatók fogadóterét kávézóval, többfunkciós rendezvényteremmel és egy játszóelemekkel is kiegészített piknikparkkal. A kiskastély alsó szintjén kiállítást fognak berendezni a lótenyésztésről és az egykor itt élőkről, az emeleten pedig a gróf szobáját lehet majd megtekinteni, továbbá családi portrékat és híres lovak festményreprodukcióit.

2020 óta megszakításokkal zajlik a fenékpusztai majorság teljes újjáépítése, amit a Fenyves allé tervezett felújítása fog betetőzni. Az 1894-ben átadott sétányon a keszthelyi kastélyból egyenesen a kiskastélyig lehetett kikocsizni, a táv nagyjából 6 km. Fenékpuszta számos kulturális beruházás színtere, területén jelentős római kori romok találhatók, valamint itt van Magyarország egyik legjelentősebb madárgyűrűző és vonuláskutató állomása is.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LADY HAMILTON SZOBROT KAP A BALATONGYÖRÖKI SZÉPKILÁTÓNÁL

>> ÚJRA NYITVA A KESZTHELYI MADÁRPARK