Lady Hamilton szobrot kap a balatongyöröki Szépkilátónál


2023.04.26 - Balatonica
Balatongyörök Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtó pontja. A kilátópont Festetics Tasziló herceg felesége, Lady Mary Hamilton kedvelt kirándulóhelye volt. Az ő emlékét idézi az április 27-én felavatásra kerülő szobor.




A Festetics család generációkon keresztül kiemelkedő szerepet játszott Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. A Festeticsek szellemi és kulturális hagyatékát összefogó, több településen átívelő útvonal a grófi-hercegi család nevéhez fűződő nevezetességeket gyűjti össze. Ide tartozik - többek között - a Helikon Kastélymúzeum Kesztelyen, a Festetics-majorság Fenékpusztán, a Festetics Fűszerkert és Herbárium Gyenesdiáson vagy a Schulhof sétány Hévízen. 

A balatongyöröki Szépkilátó kötődése a Festetics-örökséghez abban áll, hogy Festetics Tasziló herceg (1850-1933) és felesége Lady Mary Hamilton (1880-1922) nagy hódolói voltak a mai kilátópont környékének, büszkén mutogatták európai főúri és királyi vendégeiknek is a gyönyörű panorámát. Továbbá Lady Mary Hamilton javaslatára kerültek elültetésre az itt található feketefenyők, amelyek azóta is meghatározó elemei a környezetnek. 

A csütörtöki rendezvény célja a Festetics-örökség értékeinek bemutatása az eddig elkészült látnivalók mentén. A sajtónyilvános esemény keretében kerül sor a Lady Hamilton emlékhely szoborátadójára, ahol Festetics György herceg mond ünnepi beszédet. A közelmúltban a Szépkilátó egészében is megújult: egy mészkőlapokkal burkolt, ívelt sétány vezet a kilátó végében elhelyezkedő fekete fenyőkhöz. A kilátás szerencsére semmit nem változott, és azóta is ugyanúgy letaglózza az ide látogatókat, amióta Eötvös Károly az 1800-as évek végén először tesz említést róla az Utazás a Balaton körül című alapművében. Ha ellátogatunk Balatongyörökre, mi is gyönyörködhetünk a Balaton, a Tapolcai medence tanúhegyei és a Szigligeti öböl alkotta festői tájban.

 

Forrás: balatongyorok.hu, Fotó: Szépkilátó Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> ALKATRÉSZEKBŐL ÚJ SZOBROT AVATTAK A DÖRGICSEI AUTÓGYŰJTEMÉNYBEN

>> DÍSZES TEMETŐK, MEGFAKULT EMLÉKEK