Megszednéd magad a nyáron?


2023.04.14 - Balatonica
tálkán falatkák és egy értük nyúló férfi kéz

A májustól szeptemberig tartó balatoni szezonban rendre hatalmas a munkaerőhiány. Ilyenkor nem ritka, hogy sok százezres csúcsfizetéseket kínálnak, amiért viszont non-stop kemény munkát várnak el a munkaadók. Már beindult a hajsza a kulcspozíciók feltöltéséért, hogy egyáltalán megnyithassanak a nyári szolgáltatások.




A balatoni turizmus és vendéglátás munkaerő toborzása áprilisban hág a tetőfokára. Aki igazán jó lehetőségekre szeretne lecsapni, ilyenkor jelentkezzen! A NAPHÍRE cikke szerint talán elegendő is lenne a jelentkezők száma, akiket a meggyőző végösszegű fizetéseknek hála könnyű a tóparti településekre csábítani; a probléma inkább abban jelentkezik, hogy sokan közülük tapasztalat híján vannak és nem bírják az átlagon felüli terhelést, ezért lemorzsolódnak még a szezon vége előtt.

A Pénzcentrum megkérdezett néhány szakértőt, milyen kilátásokkal futunk neki az idei strandszezonnak. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke elmondta, hogy a balatoni munkaerőhiány konstans, azzal kivétel nélkül minden évben számolni kell. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy a szezonális munkákra a jelentkezők többségét a főállásukról csábítják el, ahová gyorsan vissza is térnek, ha bármilyen sérelmük adódik. A másik, hogy az újonnan bekerült, azaz teljesen kezdő munkavállalók nem bírják az iramot, félidőben kihullanak. Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője ezzel szemben bizakodóbb némileg, ő ugyanis azt tapasztalja, hogy csökkent a balatoni vendéglátósok száma, így eleve kisebb a kereslet, magyarán könnyebben fel tudják tölteni az üres pozíciókat. Hozzátette, hogy a kiugró fizetésekre főleg a szakképzett munkaerő (pl. okleveles szakács) számíthat. Az idénymunkás diákok a fizetésen felül biztosított szállásnak és étkezésnek szoktak örülni. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke azzal egészítette ki mindezt, hogy a korrekt munkaadókhoz évről évre visszajárnak a dolgozók, tehát nekik kevésbé kell aggódniuk. Inkább ott látja a bizonytalanságot, hogy a legfiatalabb generáció nem lesz hajlandó beállni robotolni a balatoni vendéglátásban megszokott strapás munkakörülmények közé.

Ezzel egy időben a horvát tengerpart vendéglátói még nagyobb hiánnyal néznek szembe, hiszen az ottani fiatalok többségét rendre elszívják a nagy óceánjárókon kínált mindenféle munkákkal, ahogy azt nemrég egy online rádiós beszélgetésben taglalták.

 

Forrás: Pénzcentrum / Naphíre, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MITŐL TORKOS A CSÜTÖRTÖK?

>> BALATONI VENDÉGLÁTÓSOK A PAR EXCELLENCE DÍJAZOTTJAI KÖZÖTT

>> MUNKÁT KERESEL A BALCSINÁL? ITT KÍVÁNCSIAK RÁD!