Mitől torkos a csütörtök?


2023.02.16 - Balatonica
asztal teli fánkkal

Néhány éve még nagy divat volt torkos csütörtökön éttermi körtúrákat tenni, és ha időben foglaltunk, még a legexkluzívabb helyeken is kedvezményes ajánlatokból lehetett válogatni. A divat mintha alábbhagyott volna, pedig a torkos csütörtök továbbra is a farsangi időszak hagyományos tartozéka. Honnan ered egyáltalán?




A napokban hág a tetőfokára a farsangi bulihangulat. A keresztény világban jövő szerdán, azaz hamvazószerdán (idén: február 22.) szokás megkezdeni a 40 napos böjtöt, amit majd a húsvétvasárnap (idén: április 9.) tör meg. A torkos csütörtök pontos naptári helyéről megoszlanak a vélemények. Kettő teória létezik.

Az egyik felfogás szerint a farsangi mulatozás és eszem-iszom hétvégéjét készíti elő a húshagyókedd előtti csütörtök. Ezeken a napokon szabad a böjt előtt utoljára húst enni és alkoholt fogyasztani. Különös falánksággal lehet ilyenkor a zsírban gazdag ételekkel (lásd: farsangi fánk) tömni magunkat, ami legalább némileg megköti az alkoholt, már ha ez a cél. Amennyiben elfogadjuk, hogy ez a helyes dátum, akkor idén február 16-án (a cikk megjelenésének napján) lehetünk önfeledten torkosak.

Létezik azonban egy másik magyarázat is, ami úgy okoskodik, hogy a farsangi lakomákból mindenképp megmarad némi étel, és hogy ezt ne kelljen kidobni vagy mindet az állatoknak adni, legyen már egy csalónap rögtön a böjt elején, ez lenne tehát a húshagyókedd utáni csütörtök, amikor még úgysem bomlott le bennünk a napokig vedelt alkohol, és egyébként is a péntekeket kell szigorúan venni a böjtidőszakban. Ha ez a változat szimpatikusabb, idén február 23-án tudunk csalni.

A zavart az is okozhatja, hogy a rendszerváltás előtti évtizedekben össze-vissza keverték a népszokásokat, elszakadtunk a régi hagyományoktól. Egyébként a környező népek mind az első változatban hisznek (pl. az olaszoknál giovedì grasso, a lengyeleknél tłusty czwartek, a németeknél Fetter oder Schmotziger Donnerstag néven jegyzik), tehát valószínűleg ez lesz az eredeti dátum (azaz a mai), a másik (a jövő hétre eső) egyfajta magyar huncutság. 

 

Forrás: Wikipedia, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> 5 FARSANGI MULATSÁG A BALCSIN

>> VÍZKERESZT VAGY MIT AKARTOK?

>> A HORVÁTOK DIVATBÓL VESZNEK KI SZABADNAPOT