Álomút a horvát tengerpartra


2023.04.09 - Balatonica
split látkép

A Lonely Planet tavaly a tíz legjobb vasúti élményutazása közé sorolta a Budapestet a horvátországi Splittel összekötő éjszakai járatot. A hálókocsis vonat június 9-től szeptember 30-ig hetente háromszor közlekedik majd. Elővételben már megvásárolhatók a menetjegyek.




Az Adria InterCity Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton közlekedik fekvőhelyes, háló- és étkezőkocsival. Idén az utazás még kényelmesebbé és zavartalanabbá válik a határellenőrzés megszűnésével. Horvátországban pedig a későbbi érkezések és a korábbi indulások adnak lehetőséget több pihenésre az utazás alatt. Az InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem lesz fárasztó a család egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

Az IC a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe. A járatra Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet fel- és leszállni. 

Ebben a szezonban sem hiányzik majd a vonatból a magyar vasút egyik legelegánsabb étkezőkocsija, amelyben az Utasellátó széles étel- és italkínálattal vár mindenkit egy kellemes reggelire vagy vacsorára: a kocsi a mintegy 15 órás utazás teljes ideje alatt nyitva tart. A hálókocsiban utazók a reggelijüket itt vagy a fülkéjükben is elfogyaszthatják. Emellett minden utast este ásványvízzel és édességgel, reggel pedig meleg itallal, gyümölcslével és reggelivel kínál a vasútvállalat.

A csendes futású kocsikból áll járaton mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szolgáltatást. A nagyobb társaságokat hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsik, a párokat és a kisebb családokat egy-, két-, és háromágyas hálókocsi-fülkék várják. A 6-15 éves korú gyerekeknek és a nagyobb csoportoknak külön kedvezményeket kínálnak. A pontos árakról és a részletes szolgáltatásokról itt lehet tájékozódni.

A Lonely Planet fentebb idézett top 10-es listája a legvarázslatosabb vonatutakról innen megnyitható.

 

Forrás: mavcsoport.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SZAVAZZ A LEGJOBB EURÓPAI ÚTICÉLRA!

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!