Mégis megnyílik a balatonvilágosi kikötő


2023.05.31 - Balatonica
balatonvilágos kikötő

A Balaton egyik legmodernebb e-kikötőjében, a balatonvilágosi Aliga Portban ezekben a napokban költöznek be a 213 új, téliesített helyre az elektromos és vitorlás hajók. Az átadás az Aligaliget beruházás részeként valósul meg. A létesítményt június 2-án nyitják meg a nagyközönség előtt.




Az egykori pártüdülő, a 47 hektáros Club Aliga területén megvalósított fejlesztés 2022 szeptemberében indult, átépítési és korszerűsítési munkákkal járt, és lényegében mostanra el is készült. Mindenekelőtt a kikötő teljes medencéjét kikotorták, a korábban meglévő szerkezeteket (részben robbantással) elbontották, cölöpöket húztak ki. A cél az volt, hogy nyugodt vízterületet alakítsanak ki a modern kikötői szolgátatásokhoz

Ennek érdekében megerősítették a partfalat, újjáépítették a két mólószárat és egy új hullámtörő is épült. Az északi mólóról lesz hozzáférhető a 213 téliesített kikötőhely, a déli mólót a tervek szerint nyitott sétányként üzemeltetik majd. Egész évben biztosított lesz az ivóvíz és az elektromos áram vételezése, így a hajók vízen tartása is. A kikötő egyedi szolgáltatása egy travel liftes daru, amely a hajók vízre tételére, kiemelésére és parti mozgatására szolgál. A beruházók vágya, hogy a régió szabadidős és sportcélú hajós életét is rövid idő alatt fellendítsék. 

A bővítést a Bayer Property Zrt. tulajdonába tartozó PRO-MOT Hungária Kft. hajtotta végre. A partszakasz teljes beruházásának értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, ebből 10 milliárd közcélú infrastrukturális fejlesztésre megy el. 

 

 

A kikötő mellett egy központi közösségi tér (Agóra-tér) is épülne, ahol étterem, delikátesz, szuvenír bolt, borszaküzlet és bár, hajós- és horgászbolt, valamint egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnának helyet. Rövid távon sor kerülne továbbá a régi mozi felújítására, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítésére is. Az ígéretek szerint a teljes terület átjárható lesz és megmaradnak a közparkok.

Ahogy arról a sonline.hu folyamatos híradásából értesülhettünk, az aligai fejlesztéseket több alkalommal leállíttatták az Aligai Fürdőegyesületbe tömörülő helyi ingatlantulajdonosok, akik féltik az egyedülálló látványt és a partszakasz hozzáférhetőségét. A beruházások részeként eredetileg szállodakomplexumot, majd egy 105 lakásos társasházat terveztek építeni a magaspartra, de a civil egyesület mindkét tervet sikerrel megvétózta. Legutóbb akkor szüneteltették a fejlesztést, amikor az új kikötőépület látványtervét sérelmezték a helyiek, bár addigra a beruházó engedményeket tett a kisebb beépítettség és a nagyobb zöldterület érdekében. A kikötői mólók mindenesetre mostantól nyitva állnak: előbb a hajótulajdonosok, majd az arra járó sétálók részére egyaránt.

 

Forrás és fotók: magyarepitok.hu

KAPCSOLÓDÓ

>> ISKOLAHAJÓ PROGRAM INDUL BALATONFÖLDVÁRON

>> TIZEDJÉRE FESZTIVÁLOZNAK A MAGYAR TAVAK