Májustól bulizhatunk a Gyárkert KultúrParkban


2023.04.16 - Balatonica
bulizó tömeg

A május elején nyíló veszprémi Gyárkert KultúrParkban 4 hónapon keresztül olyan nemzetközi világsztárokra bulizhatunk, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead. Augusztusban szintén ide költözik a Balaton Piknik elektronikus zenei fesztivál.




2021-ben lebegtették be először, hogy az egykori Balaton Bútorgyár (Veszprém, Jutasi u. 3.) helyén a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális célú fejlesztések megvalósítását tervezi. 2022-ben olvashattunk arról, hogy elkészült a jóváhagyási dokumentáció az EKF idejére felépítendő pop-up rendezvénytérhez, amelynek az építési és kivitelezési terveit a Hello Wood és a Lépték-Terv közösen jegyezte. Friss hír, hogy május 5-én ünnepélyes keretek között át is adják a Gyártkert KultúrParkot, amely a nyári fesztivál időszakban 60 külföldi és magyar előadó koncertjének ad otthont.

A nyitóhétvége részeként május 5-én egy nagyszabású, látványos és ingyenes koncerttel készül a helyi kötődésű Vad Fruttik zenekar. A régió egyik kedvenc együttese a 2022. év végi átalakulásukat követően a nyári fesztiválszezon startját sokak örömére a veszprémi Gyárkertben indítja. A nyitóhétvége második napján a Stereo MC’S, minden idők egyik legsikeresebb brit hiphop zenekara látogat el Veszprémbe. A sokoldalú kollektíva két meghatározó egyénisége és alapító tagja, már elmúltak ötven évesek, de még mindig annyi energia lakozik bennünk, mint huszonöt évvel ezelőtti indulásukkor. Ugyanerre a lendületre és energiára számíthat a közönség tőlük május 6-án is.

A továbbiakban szeptember első hétvégéjéig minden héten három-négy napon át koncertekkel, zenekarokkal és dj produkciókkal várják a közönséget. A folyamatosan bővülő program részeként már most nyilvánosságra hoztak közel 30 külföldi és hazai fellépőt, köztük sok olyan nemzetközi világsztárt, akik fesztiválokat és arénákat töltenek meg szerte a világon. Ezen a nyáron a Gyárkert színpadán lép fel többek között a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, az igényes és mindig megújuló techno és elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője, Paolo Nutini, a világhírű brit énekes és dalszerző, Steve Aoki, a japán származású, amerikai születésű EDM DJ, aki előszeretettel dobálja a tortákat a közönség közé, Papa Roach / Hollywood Undead, az amerikai nu metál zenei irányzat képviselői, akik közösen lépnek színpadra, Franz Ferdinand, a glasgow-i indie rock banda, Roísín Murphy, az ír-angol elektronikus zenei duó Moloko ex-tagja, valamint a Medzva, az olasz trió, akik a Piece Of Your Heart, Paradise, Lose Control zenéikkel robbantak be itthon is a köztudatba.

Természetesen a magyar könnyűzenei elit sem maradhat ki a felhozatalból, a teljesség igénye nélkül a Gyárkertben koncertezik majd Ákos, a Bagossy Brothers Company, a Halott PénzMajka, a Kispál és a Lovasi, Quimby, és a 21 éves énekes-rapper Azahriah.

A Gyárkert programsorozatának részeként az idei évben Veszprémbe költözik a korábban már több Balaton parti települést is megjárt elektronikus zenei fesztivál, a Balaton Piknik. Az augusztus 18-19-én megrendezésre kerülő, a finomabb és lágyabb elektronikus zenei műfajokat, a tech house-t, a minimalt, az electro pop-ot középpontba állító fesztivál a műfaj nemzetközi sztárjaival érkezik majd az új helyszínre.

Kövessétek a programot a helyszín honlapján!

 

A Balaton Bútor márka és termékcsalád egyébként a mai napig elérhető Veszprémben. Jogelődje egy apró, családias asztalosműhelyből indult, amelyet 1896-ban alapítottak. A céget a bakonyi bükkfa feldolgozására hozták létre, és az új helyre költözött gyár ma is a környék erdeiből származó faanyagot – főleg bükköt és tölgyet – használja fel termékei előállításához. Ebben a videóban belenézhetünk a gyár múltjába.

 

Forrás: veszprémbalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIÉRT VÁRJUK AZ ÖRVÉNYESVÖLGY FESZTIVÁLT?

>> BALATONFÖLDVÁRON MEGÚJUL A KULTKIKÖTŐ SZÍNPADA