Balatonföldváron megújul a Kultkikötő színpada


2023.03.12 - Balatonica
balatonföldvári színpad makettje

Balatonföldvár idén 18. éve fogadja be a Kultkikötő nyári szabadtéri programjait. Évek óta tervezték az előadóhely korszerűsítését, ami a 2023-as szezonra végre tényleg megvalósulhat. Az esztétikus tervek alapján befedett új tér időjárástól függetlenül biztosíthat helyszínt a kulturális programoknak.




A KULTKIKÖTŐ színházi-zenei fesztivál 2005-ben rajtolt Balatonföldváron, a Szent Kereszt Templom melletti kilencszáz személyes szabadtéri színapdon, amely az 1950-es évek vége óta szinte változatlan kialakítással fogadta a nézőket és a produkciókat. Jócskán ráfért a technikai korszerűsítés és az esztétikai ráncfelvarrás, amelyet a felújításért felelős A4 Stúdió egy könnyed acélstruktúrájú, ponyvával borított tetőszerkezettel toldott meg. A Kultkikötő 2020-tól már öt településen: Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonytomajon szervez nyári előadásokat; időszerű volt, hogy a fesztivál központi helyszíne megjelenésében is méltó helyére kerüljön.

 

 

Az Építészfórum szakleírása alapján az új tervekkel egy olyan többfunkciós, fedett helyszín valósulhat meg, mely csökkenti az időjárástól való kitettséget, variálható terekkel számol és megnöveli a befogadóképességet. Már a tervezés elején kiderült, hogy a szabadtéri színpad működéséhez számtalan kisebb-nagyobb helyiségre szükség van, amit ezidáig számtalan elszórt konténerben, illetve pavilonban biztosítottak. A telek szűkössége miatt a funkciók sűrítve, a lelátó alatti és a színpad mögötti terekben kaptak helyet. Így jött létre a projekt bejáratául szolgáló előtetős építmény, mely magába foglalja a terület főbejáratát, jegypénztárát és büfé pavilonjait is, valamint hasonló logika alapján jött létre egy összefogott tömegformában kialakított lelátó-színpad-kiszolgáló épületegyüttes.

Ez az egyetlen komplex épülettömeg elegendőnek bizonyult arra, hogy megfelelő színvonalon biztosítsa a események szervezését, ráadásul úgy, hogy közben a lehető legnagyobb zöldfelület maradjon meg. A projekt jelenleg kivitelezés alatt áll, így a nyáron minden remény szerint már használatba is veheti az eseményteret a balatoni közönség.

 

Forrás és fotó: Építészfórum

KAPCSOLÓDÓ

>> HAJÓZÁSTÖRTÉNETI CSEMEGE AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

>> VILÁGHÍRŰ KÍNAI BÁBOS A SZÍNHÁZI OLIMPIÁN