Lesd meg a kövér félholdat, a Vénuszt és a Marsot!


2023.04.27 - Balatonica
fiatal túrázó férfi csillagos ég alatt

Szombaton lesz a Csillagászat Napja! Ebből az alkalomból országszerte távcsöves bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat. Mi a balatonfűzfői programot ajánljuk nektek!




A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. 

A csillagászat napja mozgó ünnep, amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ezen a szombat estén a Hold kövér félholdként látható. Kora este, napnyugta után a Vénusz lesz az este másik érdekessége, valamint a Marsot is meg lehet figyelni, ahogy érdekes derékszögű háromszöget fog alkotni az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillagával, a Polluxszal és a Castorral. A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

 

Forrás: Balaton Csillagvizsgáló Facebook

 

A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálókban is tartanak programokat. A Balatonhoz legközelebb Balatonfűzfőn, a Balaton Csillagvizsgálóban lehet részt venni bemutatón. Április 29-én, szombaton, este 20.30 és 22.30 között Gubicza László amatőrcsillagász fog bemutatót tartani egy 30 cm átmérőjű Schmidt-Cassegraincsillagászati távcsővel. Derült égbolt esetén közelebbről is megismerkedhetünk az első negyed utáni Hold, krátereivel, hegyláncaival, medencéivel, a ragyogóan fényes Vénusz bolygó 67 százalékos korongjával, a Mars bolygó kis méretű, vöröses korongjával, valamint a tavaszi és nyári égbolt látható csillagképeivel. A rendezvény ingyenes!

 

Forrás: hirbalaton / MCSE, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MA ÉJSZAKA KEZDŐDIK A CSILLAGÁSZATI TAVASZ

>> KERESS CSILLAGKÉPEKET AZ OKTÓBERI ÉGBOLTON!