Keress csillagképeket az októberi égbolton!


2022.10.22 - Balatonica
férfi csillagos éjszakában

Lassan egy éve lesz, hogy fellőtték a James Webb űrtávcsövet és azóta temérdek gyönyörű felvételt küldött vissza csodálatos túlvilági képződményekről. Jócskán maradtak azért szabad szemmel is látható csodák az égbolton. Sötétedés után nézzünk hát fel az égre és vadásszunk csillagképekre!




Andromeda

Az őszi estéken lehet teljes egészében látni a görög mitológiában szereplő királylány alakzatát. Az összesen 88 csillagkép közül az övé a 19. legnagyobb. A mitológia szerint annyira gyönyörű volt az ősi Etiópában élő királylány, hogy az már dühítette az isteneket, ezért Poszeidón víziszörnyet szabadított az országra. Engesztelésül a szülők feláldozták volna a lányt, de Perszeusz hősiesen megmentette az életét. Története szobrászok, festők és operaszerzők hosszú sorát ihlette meg. A csillagképen belül található a szintén lenyűgöző Androméda-köd, amihez azonban már kelleni fog a csillagvizsgáló.

 

Aries/Kos

A 12 állatövi jegyből ősszel a Kos látszik legjobban. Egymástól sok-sok fényévnyire lévő 7 darab csillag köti össze. A háttéret adó mítosz ugyancsak egy szerencsés megmenekülés története. Ez alkalommal egy mostohanya igyekezett feládozni a trón várományosát, a szerencsétlen Phrixost. Nem elég, hogy elvesztette édesanyját, még a saját életét is veszélyben érezhette. Megmenekülése egy aranygyapjas kosnak köszönhető, akit Hermész küldött, hogy átrepítse őt a Fekete-tenger partjára, egy menedéket nyújtó másik királyságba. A kost végül is feláldozták, ő sajnos nem úszta meg.

 

Cetus/Cet

A negyedik legnagyobb csillagkép. Ő lenne az a vízi szörnyeteg, akinek Androméda királylány elpusztítása lett volna a feladata. Dolga végezetlenül utóbb az alvilág kapuját őrizte. Mira nevezetű csillaga különleges változócsillag. Az általunk megfigyelt csillagok többségének az emberi élet léptékével mérve változatlan fényereje van, azonban akad közöttük néhány, ahol az égitest körül váltakozó fizikai állapotok feltűnő változásokat okoznak a csillag megjelenésében is. Egy másik pontja, a Deneb Kaitos igazán fényes jelenség, hiszen ő a Földhöz legközelebbi 17. csillag.

 

Triangulum/Háromszög

Az egyik legkisebb csillagkép az északi égbolton található, Andromeda lábainál (lásd fentebb). A mitológiai elbeszélés szerint Szicília szigetét formázza az égi alakzat. Ceres, az anyai szeretet istennője (a rómaiak szerint) annyira rajongott a szigetért, hogy egy nap arra kérte férjét, Jupitert, hogy hozzá már létre annak égi mását, ne kelljen odafönt se nélkülöznie. Az ókor talán legnagyobb csillagásza, Ptolemaiosz fedezte fel a második században. Azóta megfigyelték, hogy három csillagrendszert foglal magába, azon belül galaxisokat és azonosított bolygókat.

 

Az utolsó képen Hawaii egyik szigetére, a Maunakea vulkán tetejére telepített hatalmas csillagvizsgáló figyeli az eget.

 

Forrás: My Modern Met és Arcanum, Fotó: Unsplash és Wikimedia Commons

KAPCSOLÓDÓ

>> MOSTANÁIG ENNYIT TUDTUNK MEG A MARSRÓL

>> EGYRE CSAK MELEGSZIK AZ INDIÁN NYÁR