3 játékos labirintus családi kirándulásokhoz


2022.10.09 - Balatonica
zöld sövény labirintus

A labirintus 5000 éves szimbólum a nyugati kultúrkörben. Jelentése korról korra változott. Az ókoriaknak a halálból való újjászületést jelentette, a középkorban a bűnbánat gyakorlását és az üdvözüléshez vezető utat jelképezte, később táncmulatságok színterévé tették, mígnem a mai kor díszítőelemként és játszótérként ismeri. Három sövénylabirintust ajánlunk a balatoni kirándulások népszerű útvonalairól.




Nemesvitai sövénylabirintus

Nemesvita mesebeli tájon, a Keszthelyi-fennsík és a Tapolcai medence találkozásánál fekvő 400 fős település. A nemesvitai kiserdő szomszédságában a közelmúltban vadonatúj kilátót avattak, s mellé egy 300 négyzetméteres sövénylabirintust telepítettek. Fontos, hogy gyorsan növő, jól nyírható fafajtából ültessük a sövényt, a nemesvitaiak ezért a Turkesztáni szilt választották, nagyon jó érzékkel. A 22 méter magas kilátó hét pihenőszintes. és gyönyörű kilátást biztosít a Balatonra és a környező vulkanikus hegyekre. A családosoknak hangulatos játszótérrel kedveskedtek. A kirándulóhelyet kizárólag gyalogosan lehet megközelíteni, 800 méterrel odébb azonban kialakítottak egy kényelmes parkolóterületet a sportpálya mellett. 

A közelben található látnivalók: Csodabogyós-barlang, Szigligeti vár, Bazaltorgonák tanösvény.

 

Búcsúszentlászlói sövénylabirintus

 A zalai dombság lankái közt megbúvó település történelmi látnivalója a román kori kegykápolna, a Szentlászlónak is nevezett zarándokhely.  Építtetését a legenda szerint maga Szent László rendelte el, amikor szerencsésen megmenekült az őt üldöző ellenséges seregektől. A kápolna oldalában kialakított Kegykútnál forrásvíz fakad, s ennek régóta csodatévő erőt tulajdonítanak .A 17. századtól a ferencesekre bízták a kegykápolna fenntartását. A nekik épült kolostor a mai napig áll, ma szociális otthon. A sövénylabirntust a Szévíz-patak melletti réten nyitották meg, hogy a településre látogató családosoknak játékos programlehetőséget kínáljanak. 

A közelben található látnivalók: Kallósdi Árpád-kori kerektemplom, Deák Ferenc Kúria és Múzeum Kehidakustányban, zalacsányi horgásztó és tanösvény.

 

Zalakarosi Termáltó és Ökopart

Zalakaros Fürdőváros a termálvízéről országosan ismert turisztikai célállomás. Mesterségesen létrehozott termáltavuk köré látnivalók sokaságát építették. A fogadóépület mellett 15 méteres kilátótorony áll. A gyerekeknek egyedülálló kaland a kamikaze csúszdatorony, ahonnan egyenest a füves rétre tudnak leszáguldani. A hangok pavilonjában hangjátékkal szórakoztatnak, a fények meditációs pavilonjában a fénycsíkok követésével a Föld mozgását figyelhetjük meg. A vízi tipegős járdán a vízenjárás élményét imitálhatjuk. A fapadlós tanösvény átvezet a védett virágokkal teli kiserdőn. Végül járjuk be a dizájnos betonfalakkal körbevett ötletes sövénylabirintust!

A közelben található látnivalók: Kis-Balaton, Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet

 

+ 1: Longleat Maze, a világ leghosszabb sövénylabirintusa

Az angliai Bath közelében felvő Erzsébet-kori birtokon találjuk a Guiness Rekordok szerinti leghosszabb sövénylabirintust, amely 1.7 mérföldön (2.7 kilométer) keresztül kanyarog, és 16 ezer tiszafa, különféle alakzatok, kishidak és kilátótorony teszi teljessé. Az alábbi videón videón be is járhatjuk az egészet.

 

Forrás: Funzine, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ:

>> A BALATON FELÜLNÉZETBŐL. EXKLUZÍV ÉLMÉNYEK A MAGASBAN

>> KIHAGYHATATLAN LÁTNIVALÓK A BALATON-FELVIDÉKEN